Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Bygghistoria

Därför målade byggaren verktygen i gult och blått

Publicerad: 22 Februari 2021, 08:06

Ett av föremålen som användes inom Ragnar Benson Construction. Hinken finns i dag i samlingarna hos Swedish American Museum, Chicago, Illinois.

Foto: Swedish American Museum, Chicago, Illinois.

Byggentreprenören Ragnar Benson använde de svenska färgerna för att bygga sitt varumärke i USA – och förhindra stöld.


Ämnen i artikeln:

USARagnar Bensonstöldskydd

 

Ragnar Benson föddes 27 år innan Ingvar Kamprad men om de någonsin träffades är inte känt. Båda kom dock från Älmhult och båda lyckades med hjälp av de svenska färgerna stärka sina affärer. 

Bensons huvudkontor i Chicago var en gulmålad tegelbyggnad med firmanamnet skrivet i blått. Han hade en blå och en gul strumpa på sig när han fick träffa den svenske kungen och han uttryckte sin besvikelse över att SAS inte hade något blå-gult plan som han kunde hyra inför resan 1957. Han berättade för Expressen 1969 att:

– Vi har målat allt i de svenska färgerna. Telefonerna, bilarna, truckarna, vartenda verktyg från de minsta skruvmejslarna upp till de stora maskinerna, säger Ragnar Benson.

Ragnar Benson i det egna företagets broschyr.

Foto: Ragnar Benson Construction

Svenskarna hade enligt Nordamerikaforskaren Dag Blanck en relativt stark ställning bland alla emigranter som kom till USA. De var protestanter och Nordeuropéer och kom in ganska högt i samhällshierarkin jämfört med andra grupper. Svenskarna hade ett rykte som hederliga och duktiga på att arbeta. Att lyfta fram de svenska färgerna var något positivt. Ragnar Benson förklarade:

Läs hela reportaget om Ragnar Benson: Byggaren som blev stenrik amerikan 

– Dels visar det firmans ursprung, dels är det ovanligt. 

Han hade en annan baktanke med färgerna också.

– Det stjäls mindre om verktygen är gula och blå. Det är lätt hänt, och mänskligt, att ta en skyffel med sig hem men är den målad med skaftet gult och skyffeln blå, då drar man sig. Folk säger ibland, Benson är galen, han kastar ut hundratusentals kronor på att måla allt gult och blått. Men jag är inte galen, det målningen kostar, det tjänar jag in på att inget försvinner, sade Ragnar Benson. 

Detta var Ragnar Benson:

Ragnar Benson, född Bengtsson 1899, flyttade 1911 till USA för att bo hos sin farbror. Senare jobbade han som murarlärling för 5 dollar i veckan. 1930 startade han Ragnar Benson Incorporated, med huvudkontor i Chicago och senare filial i Pittsburg. Han hade dock drivit eget byggföretag i mindre skala sedan 1922.

 

1932 lyckades han få Wrigley som kund. Därefter också bl.a. General Motors, Chrysler och Bell Telephone.

 

Under de mest framgångsrika årtiondena efter andra världskriget var företaget det åttonde största byggentreprenadföretaget i USA. Företaget jobbade främst med att bygga butiker, kontor och industrianläggningar. Några av de kända höghusen som fortfarande finns i Chicago byggdes av företaget. Till dem hör CNA Center och Harbor Point.

 

Han tilldelades Horatio Alger-priset i USA 1969 för sina gärningar. En annan av det tiotal personer som fick priset det året var Ronald Reagan. 

 

Ragnar Benson blev stor kändis i Sverige i samband med att han chartrade ett SAS-plan 1957 och bjöd släkt och anställda på en resa till Sverige. Alla stora tidningar rapporterade om honom, var i landet han reste i landet och vilka han träffade längs vägen. 

 

Bolaget Ragnar Benson Construction har fortfarande sitt kontor i Chicago men har sedan 1980-talet bytt ägare flera gånger.

 

Ragnar Benson dog i USA 1979.

 

Se journalfilm om Ragnar Benson:

Sex minuter in i inslaget kan du se Bensons plan landa i Sverige 1957:

https://www.filmarkivet.se/movies/veckorevy-1957-04-23/ 

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

USARagnar Bensonstöldskydd

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.