Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Politik

Byggföretagen: ”Det som redan är byggt kan inte stå oanvänt”

Publicerad: 19 Februari 2021, 07:41

Byggföretagens bostadspolitiska expert, Anna Broman, tror att medlemsföretagen kan gagnas av ett förenklat regelverk kring konvertering till bostäder.

Foto: Rosie Alm

Ett förenklat regelverk för konvertering av kontor till bostäder skulle kunna leda till mer jobb för byggbranschens företag, menar Anna Broman, bostadspolitisk expert på Byggföretagen.


Kan Boverkets utredning innebära nya möjligheter för företagen i byggbranschen?

– För våra medlemmar kommer det att bli fler möjligheter att göra justeringar i fastigheterna så att de bättre lämpar sig för bostäder än vad de kanske gör från början, och för de företag som också förvaltar minskar risken att lokaler står tomma.

Finns det verklig potential att tillföra bostäder genom att omvandla kontor? Kommer det att låta sig göras?

– Just nu finns det många kvadratmeter tomma lokaler i våra städer där bostadsbristen är som störst. Menar man allvar med sina hållbarhetsambitioner kan inte det som redan är byggt stå oanvänt om det är möjligt att inrymma bostäder i fastigheterna.

Med smarta lösningar kring juridik, skatter och teknik som medger att lokaler som riskerar att stå tomma under längre tid i stället kan möta upp bostadsbristen är det en vinst i alla tre hållbarhetsdimensioner – miljömässigt, ekonomiskt och inte minst socialt, anser Anna Broman.

Kan en ökad mängd fastighetskonverteringar möta upp en nedgång inom andra jobb i ROT-sektorn för branschen?

– Det beror på hur långt Boverket vågar gå i sitt uppdrag. Det finns många hinder på vägen – i lokalernas utformning och placering, men också skillnader i momsregler och liknande. På lite sikt kan ett tankeskifte från att bygga nytt till att bygga om ge jobb i Rot-sektorn. För att snabbt möta upp en nedgång är det nog snarare ett höjt Rot-avdrag som skulle behöva komma på plats.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.