Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Politik

Fastighetsägaren: "Man borde kunna lätta på tillgänglighetskraven"

Publicerad: 19 Februari 2021, 07:44

Vallonbygdens hus på Bruksgatan 5 i Finspång har tidigare huserat restaurangverksamhet på nedre plan medan Finspångs Konstförening hade sin verksamhet på övervåningen. Nu har man konverterat fastigheten till fyra nya tvårumslägenheter, två i markplan och lika många på andra våningen. Patrick Eriksson är fastighetschef på bolaget.

Foto: Vallonbygden

Det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden i Finspång har lång erfarenhet av att konvertera lokaler till bostäder. Det har blivit ett billigare alternativ till nyproduktion i en kommun som satsar på att växa.


Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandekontorombyggnad

Patrick Eriksson är fastighetschef på Vallonbygden, den största hyresvärden i östgötska Finspång med nära 2 000 lägenheter. Han berättar att bolaget började med konverteringar av tomma lokaler ungefär samtidigt som han började på företaget 2014.

– Då var det några lokaler som hade varit förskola tidigare. Vi har hållit på sedan dess, säger Patrick Eriksson.

Konsumbutik blev bostäder

Det senaste året har Vallonbygden bland annat konverterat en gammal Konsumbutik – det finns gott om konsumaffärer som står tomma i Finspång, berättar Patrick Eriksson – till tre lägenheter. I ett annat hus har fyra nya lägenheter skapats genom att konvertera lokaler och en restaurang på bottenvåningen. Konverteringarna är ett bra alternativ till nyproduktion.

– Hur man än vrider och vänder på det blir det billigare. Det blir ungefär 1 miljon kronor per lägenhet när vi räknar in projektledarens tid och kostnad för brand- och tillgänglighetskonsulter, säger Patrick Eriksson.

Bra alternativ på mindre orter

Han tror att konverteringar är ett bra alternativ på mindre orter som Finspång.

– Här är lokalhyrorna låga, jämfört med storstäderna. Och man ska komma ihåg att även en tom lokal har driftskostnader.

För Vallonbygden har de genomförda konverteringarna gjorts relativt smärtfritt, men kraven som kommer med att göra om lokaler till bostäder kan vara svåra att tillgodose.

– Takhöjd, tillgänglighetsanpassning och ljusinsläpp är några exempel. Jag tycker att man borde kunna lätta på tillgängligheten i de här fallen. Finspång har som mål att bli 30 000 invånare år 2035. Då behöver vi fler bostäder, säger Patrick Eriksson.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.