Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Politik

Konverteringsutredningen: Här är regelverken som Boverket har undersökt

Publicerad: 19 Februari 2021, 07:42

Under ledning av Tor Borg har Boverket utrett förutsättningarna för att kunna konvertera fler tomma lokaler till bostäder. Senast den 26 februari ska utredningen presenteras.

Foto: Mattias de Frumerie / Hans Ekestang

Regeringen vill göra det enklare att göra om tomma lokaler till bostäder. Inom kort presenterar Boverket sin utredning av regelverket. Vi pratar med projektledaren Tor Borg om hinder och möjligheter.


Ämnen i artikeln:

BoverketBoverkets byggreglerbostadsbyggande

I höstas gav dåvarande bostadsminister Per Bolund Boverket i uppdrag att snabbutreda möjligheten att ställa om kontors- och affärslokaler till bostäder. Knappt fem månader senare, den 26 februari ska resultatet presenteras för regeringen. 

– Det har varit snabba puckar, så det är ingen djupgående analys som vi gör, berättar Tor Borg, nationalekonom och Boverkets projektledare för utredningen, för Byggindustrin.

LÄS MER: Regeringen vill snabba på omställning från kontor till bostäder

Myndigheten har ur ett brett perspektiv sett över vilka hinder som finns för att konvertera lokaler till bostäder. Såväl tekniska som ekonomiska och juridiska faktorer har ingått.

– Vi tittar på enskilda lokaler i bostadshus, men också på omvandling av hela fastigheter, säger Tor Borg.

Utredningen ska presentera vilka regler och styrmedel som spelar in vid fastighetskonverteringar och vilka potentiell hinder som finns. Under arbetets gång har Boverket gått igenom tidigare utredningar, men framför allt pratat med aktörer i bygg- och fastighetsbranschen för att få deras syn på saken.

Plan- och byggprocessen

När Byggindustrin pratar med Tor Borg har Boverket ännu inte presenterat sina slutsatser, men han kan i stora drag redogöra för vilka områden de har tittat på. Plan- och byggprocessen är en del.

– Många upplever att detaljplanerna är för detaljerade och tillämpas olika beroende på vilken kommun fastigheten ligger i, säger Tor Borg.

Byggreglerna

Byggreglerna är ett annat område. När en lokal byggs om till bostad omfattas av samma krav som en nyproducerad bostad när det gäller tillgänglighet, dagsljus, energi och buller.

– Det kan vara svårt att få till. Särskilt om lokalen ligger i en äldre fastighet, säger Tor Borg.

Ekonomin

När det kommer till ekonomin kan de olika marknadsförutsättningarna för bostäder och lokaler bli en utmaning.

– Det är olika modeller för hyressättning, värdering och besittningsrätt. Ett annat dilemma är att en konvertering oftast innebär en större ekonomisk risk än en nybyggnation där byggkostnaden är mer förutsägbar, säger Tor Borg.

Momsen

Momsreglerna ser också olika ut för lokaler och bostäder. Den som har dragit av momsen för tidigare arbeten i en lokal kan till exempel behöva betala tillbaka den efter en konvertering till bostäder.

– Momsreglerna gör att det kan bli mer lönsamt att behålla lokalen i stället för att göra om till en bostad, säger Tor Borg.

Utredningens uppdrag har varit att ge en nulägesbild kring regelverket och hur det uppfattas av branschen, men några förslag ska inte lämnas. I uppdraget ingår heller inte någon uppskattning av potentialen med att konvertera lokaler till bostäder. 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.