Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Arbetsmiljö

Det här har coronagruppen lärt Peab om krishantering: ”Snabbheten är enormt viktig”

Publicerad: 17 Februari 2021, 08:09

Urban Alm, arbetsmiljöchef på Peab, leder bolagets coronagrupp.

Foto: Peab

Det har snart gått ett år sedan Peab startade upp sin coronagrupp för att bevaka pandemins utveckling och stödja alla delar i bolaget. ”Det är viktigt med ett tydligt budskap, men man måste lokalanpassa åtgärderna”, säger Urban Alm, arbetsmiljöchef på Peab.


Ämnen i artikeln:

coronaPeabarbetsmiljö

När det i februari 2020 stod klart att spridningen av coronaviruset skulle få stora konsekvenser i hela världen, inrättade Peab en central coronagrupp med olika kompetenser från alla länder där Peab är verksamma. 

– Vi arbetar framför allt med kommunikation. Vi bevakar Folkhälsomyndighetens beslut och uttalanden dagligen och anpassar vårt budskap efter det, berättar Urban Alm, Peabs arbetsmiljöchef som också leder coronagruppen, till Byggindustrin.

LÄS MER: Northvolt om den dramatiska smittspridningen på bygget: ”Vi har en strikt policy på plats” 

Gruppen består av ett tiotal personer som tillsammans jobbar med allt från stöd till chefer till att ta fram dokument med riktlinjer och digitala utbildningar i riskhantering. Coronapandemin har lett till stora beteendeförändringar inom Peab.

– Vi har ställt om helt till digitala utbildningar och även ute i projekten genomförs betydligt fler digitala möten, säger Urban Alm.

EXPERTSVAR: Så ska du tänka om marknadsföring efter corona

På tjänstemannasidan är det lätt att ställa om till att arbeta hemma, med rätt stöd från ledningen. Den stora utmaningen är produktionen. Urban Alm menar dock att det har fungerat över förväntan.

– Vi har sett väldigt få utbrott på våra arbetsplatser och inte haft några större nedstängningar. Det tyder på att man har gjort vad som krävs ute på projekten. Man har arbetat bra med att minska trängseln, bland annat genom att dela upp fikatiderna.

LISTA: Därför har corona gjort att branschen fått en knuff mot digitaliseringen

Även om det är viktigt med ett samstämmigt och tydligt budskap i kommunikationen kring corona måste man utgå från den lokala situationen, detta gäller inte minst då Peabs verksamheter i Danmark, Norge och Finland behöver förhålla sig till respektive lands restriktioner. 

– Men även inom Sverige måste vi ta hänsyn till de lokala förutsättningarna. Nu har vi klusterutbrott lite överallt i Sverige, bland annat i Västerbotten. Då måste man lokalanpassa, säger Urban Alm.

 

Har arbetet i coronagruppen lärt er något om krishantering som ni kommer att ha nytta av även efter pandemin?

– Den stora utmaningen är ovissheten, vi vet aldrig vad som komma skall. Då är snabbheten enormt viktig. Vi måste direkt få ut korrekt och tydlig kommunikation och stöd till medarbetare och chefer, säger Urban Alm.

LÄS MER: Hård coronakritik mot öppna byggen i Storbritannien

En positiv förändring är de digitala framsteg som har gjorts under pandemin. Det underlättar inte minst i kontakten med de medarbetare som arbetar hemifrån.

– Det är viktigt att de kan få stöd och hjälpmedel för de utmaningar som kommer med att jobba hemifrån. Här görs mycket genom att ordna digital fikarast, men vi brukar också skicka sms till medarbetarna inför helger för att påminna dem om att ta hand om sig och vara försiktiga, säger Urban Alm.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

coronaPeabarbetsmiljö

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.