Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Arbetsmiljö

Klustersmitta på Microsofts byggen – vill inte berätta vem som är entreprenör

Publicerad: 17 Februari 2021, 12:35

Region Gävleborg har infört särskilda rekommendationer för de som arbetar vid Microsofts datacenterbyggen i regionen.

Foto: Wikipedia

I Gävleborgs län har ett klusterutbrott av covid-19 konstaterats på Microsofts bygge av datahallar i Gävle och Sandviken. Microsoft vill inte berätta vilka byggentreprenörer som arbetar på plats, men vilket bolag som är huvudentreprenör är inte svårt att hitta.


Ämnen i artikeln:

coronaGävleborgs län

Personer som arbetar vid Microsofts byggen av datacenter i Gävleborg har fått särskilda rekommendationer av regionens smittskyddsläkare. Detta efter att man har konstaterat klusterutbrott av covid-19. De anställda uppmanas att inte göra några icke nödvändiga resor, avstå från fritidsaktiviteter inomhus och inte heller besöka caféer eller butiker. Rekommendationerna, som även omfattar de som bor i samma hushåll som de anställda, gäller till den sista februari. 

LÄS MER: Northvolt om dramatiska smittspridningen 

Byggindustrin kontaktar Microsoft om hur utbrotten påverkar byggprocessen.

– Det är klart att covid-19 och de särskilda rekommendationerna påverkar byggprocessen, men det viktigaste nu är att följa utvecklingen noggrant då säkerheten och hälsan för våra medarbetare är det absolut viktigaste. I nuläget ser vi inte någon större påverkan på byggprocessen, säger Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft Sverige, till Byggindustrin.

Hur många arbetar vid byggarbetsplatserna?

– Jag har inte den exakta siffran på antalet medarbetare som berörs av de särskilda rekommendationerna då antalet personer på plats varierar beroende på vilka arbetsuppgifter som utförs. Men det handlar i alla fall om ett par hundra medarbetare just nu.

Vilket bolag är huvudentreprenör för bygget av datacentret? 

– Microsoft globalt har som policy av konkurrensskäl att inte kommunicera detaljer om underleverantörer och entreprenörer.

Det framgår dock på flera andra håll att det är det irländska byggbolaget Collen Construction, med lång erfarenhet av att bygga datacenter runtom i Europa, som bygger för Microsoft i Gävleborg. På bolagets hemsida framgår det att Collen bygger datacenter i Sverige, men att inga detaljer kring uppdraget kan uppges på grund av ett sekretessavtal.

Byggindustrin frågar Microsoft igen om det är Collen Construciton som bygger i Gävleborg.

– Kan bekräfta att Collen Construction är en entreprenör som vi använder oss av för våra datacenterbyg, säger Andreas Wingren.

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

coronaGävleborgs län

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.