Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Arbetsmiljö

Northvolt om dramatiska smittspridningen på bygget: ”Vi har en strikt policy på plats”

Publicerad: 15 Februari 2021, 15:07

150 personer på bygget av Northvolts batterifabrik har konstaterats smittade med corona sedan årsskiftet.

Foto: Northvolt / Wikipedia

Efter att coronaviruset spridit sig kraftigt på Northvolt-bygget i Skellefteå har arbetsplatsen infört hårdare restriktioner . Facket har kritiserat Northvolt för att inte ha motverkat trängsel, men bolaget håller inte med. ”Vi har allmänt jobbat extremt hårt med den här frågan”, säger bolagets presstalesperson till Byggindustrin.


Ämnen i artikeln:

Skellefteåcorona

Västerbotten är just nu hårt drabbat av coronapandemin, och byggarbetsplatsen där batteritillverkaren Northvolt uppför en fabrik har pekats ut som ett av klustren där den brittiska mutationen av covid-19 särskilt har brett ut sig. 

I förra veckan rapporterade SVT att 150 personer på Northvolt-bygget hade konstaterats smittade med covid-19 sedan årsskiftet.

LÄS MER: Så har corona satt spår i byggekonomin 

Regionen har uppmanat de som arbetar på bygget att isolera sig på fritiden och i slutet av förra veckan, den 11 februari gick Northvolt själva ut med att endast personer som med avslutad covid-19-infektion, temporärt boende i Skellefteå och personer med kritiska funktioner, får fortsätta sitt arbete på bygget. Dessutom tas inga nya arbetslag som inte arbetar med kritiska funktioner in på arbetsplatsen.

Åtgärderna, som sträcker sig fram till den 25 februari, innebär att drygt 500 personer, ungefär halva personalstyrkan, skickas hem.

Från fackligt håll har hård kritik riktats mot Northvolt. För Svenska Dagbladet berättar Byggnads skyddsombud Pierre Klingstedt att förbundet redan i oktober larmade om att det inte gick att hålla social distans.

– Man packade in för mycket folk på för liten plats, säger han till tidningen.

I förra veckan avled en elektriker i covid-19 och fackförbundet Elektrikerna har krävt flera åtgärder som ska öka säkerheten på byggarbetsplatsen.

”Vi har haft en god dialog”

När Byggindustrin kontaktar Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt håller han inte med om att har förekommit hård kritik från fackförbunden.

– Jag skulle inte påstå att detta är en helt korrekt tolkning av vad facken har sagt under den senaste veckan. Däremot stämmer det att de tidigare under hösten 2020 haft synpunkter på tidigare storlek på utrymmen för fikapauser, vilket jag upplever att vi har haft en god dialog kring och hittat lösningar för sedan dess. Det är också viktigt att poängtera att det vid det tillfället under hösten var extremt få fall som gick att koppla till smittspridning på själva arbetsplatsen.

Nu har ni skärpt restriktionerna. Skulle det ha gjorts tidigare?

– Vi har en nära dialog med regionens smittskydd och följer deras rekommendationer både vad gäller omfång och tajming för införande av restriktioner. 

LÄS MER: Lindbäcks gör miljardaffär efter Northvolts etablering 

Byggindustrin har tidigare kontaktat NCC och Peab, som har entreprenader på Northvolt-bygget, om hur de upplever och hanterar smittspridningen. Men företagen hänvisar till att all kommunikation ska gå genom Northvolt. Av huvudentreprenören Logistic Contractor har Dagens Industri fått samma svar.

Varför är det så?

– Jag tror inte att detta är en officiell policy, men principen som sådan är kanske är klok för att säkerställa att information som berör Northvolt-projektet primärt också kommuniceras av Northvolt så att korrekt information ges ut och att missförstånd undviks, säger Jesper Wigardt.

Northvolt är en mycket stor arbetsplats med många inblandade aktörer med olika nationaliteter. Vad har ni gjort för att förebygga smittspridning på arbetsplatsen?

– Vi har, bland annat efter diskussioner med facken, vidtagit ett antal åtgärder kring personalutrymmen vid fabriken. Utöver detta har vi rent allmänt jobbat extremt hårt med den här frågan i Skellefteå sedan februari/mars förra året med målsättningen att det arbete som måste äga rum fysiskt på plats ska kunna genomföras på säkrast möjliga sätt. Detta innebär bland annat att vi har en strikt policy på plats bland annat kring social distansering, obligatoriskt bärande av ansiktsmask, minimering av externa besök och resor, regelbunden testning, med mera, säger Jesper Wigardt.

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Skellefteåcorona

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.