Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Arbetsmiljö

Utstationerade minskar– utom i bygg

Publicerad: 12 Februari 2021, 09:27

Under 2020 har det skett en minskning av utstationerade i vissa branscher, framför allt inom IT-branschen, och från vissa länder, till exempel Indien.

Foto: Byggindustrin

Hälften av all utstationerad utländsk arbetskraft i Sverige jobbar inom bygg. Och de fortsätter att komma trots pandemin.


Ämnen i artikeln:

utstationeringArbetsmiljöverketutländsk arbetskraft

Polen är fortfarande det land som står för flest utstationerade, ungefär var femte person som anmälts 2020. Därefter kommer Tyskland, Litauen, Indien och Lettland. Detta enligt Arbetsmiljöverket, dit alla anställda som skickas till Sverige på uppdrag av sina utländska arbetsgivare för att jobba en begränsad tid ska anmälas. Uppgifterna gäller alla branscher, inte bara bygg.

Cirka 40 000 personer kom till Sverige för att arbeta som utstationerade och registrerades hos Arbetsmiljöverket under pandemiåret 2020. Det är en minskning med drygt 1 800 arbetstagare jämfört med året innan. Störst är nedgången i IT-branschen, medan byggföretagen är kvar på samma nivå.

Läs även: Utstationerade ska få starkare skydd 

Ungefär hälften av alla anmälda utstationerade jobbar inom byggbranschen, totalt 20 000 personer. Det är också vanligt med utstationerad arbetskraft inom reparation och installation av maskiner. Även datakonsulter och programmerare brukar hamna högt i statistiken, men där skedde nästan en halvering av antalet utstationerade 2020.

– Vi har en ganska stabil nivå på antalet utstationerade arbetstagare om man ser till totalen. Men under 2020 har det skett en minskning i vissa branscher, framför allt inom IT-branschen, och från vissa länder, till exempel Indien. Det är mest troligt en effekt av coronapandemin, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Läs även: Utstationerade kan få kräva högre lön

De flesta anmälda utstationerade arbetar i någon av de tre storstadsregionerna, Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.