Få hela storyn
Starta din prenumeration
Arbetsmiljö
Publicerad: 12 Februari 2021, 09:27
Under 2020 har det skett en minskning av utstationerade i vissa branscher, framför allt inom IT-branschen, och från vissa länder, till exempel Indien.
Foto: Byggindustrin
Hälften av all utstationerad utländsk arbetskraft i Sverige jobbar inom bygg. Och de fortsätter att komma trots pandemin.
Polen är fortfarande det land som står för flest utstationerade, ungefär var femte person som anmälts 2020. Därefter kommer Tyskland, Litauen, Indien och Lettland. Detta enligt Arbetsmiljöverket, dit alla anställda som skickas till Sverige på uppdrag av sina utländska arbetsgivare för att jobba en begränsad tid ska anmälas. Uppgifterna gäller alla branscher, inte bara bygg.
Cirka 40 000 personer kom till Sverige för att arbeta som utstationerade och registrerades hos Arbetsmiljöverket under pandemiåret 2020. Det är en minskning med drygt 1 800 arbetstagare jämfört med året innan. Störst är nedgången i IT-branschen, medan byggföretagen är kvar på samma nivå.
Läs även: Utstationerade ska få starkare skydd
Ungefär hälften av alla anmälda utstationerade jobbar inom byggbranschen, totalt 20 000 personer. Det är också vanligt med utstationerad arbetskraft inom reparation och installation av maskiner. Även datakonsulter och programmerare brukar hamna högt i statistiken, men där skedde nästan en halvering av antalet utstationerade 2020.
– Vi har en ganska stabil nivå på antalet utstationerade arbetstagare om man ser till totalen. Men under 2020 har det skett en minskning i vissa branscher, framför allt inom IT-branschen, och från vissa länder, till exempel Indien. Det är mest troligt en effekt av coronapandemin, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.
Läs även: Utstationerade kan få kräva högre lön
De flesta anmälda utstationerade arbetar i någon av de tre storstadsregionerna, Stockholm, Västra Götaland och Skåne.