Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Byggfolk

Mikael Anjou får vd-jobb hos industriell byggare: ”Det här är i linje med det jag pratat om och det jag tror på”

Publicerad: 22 Februari 2021, 05:00

Mikael Anjou får jobb på Sizes.

Montage: Sizes / Nicklas Thegerström

Mikael Anjou, tidigare vice koncernchef på Einar Mattsson och författare av den branschkritiska boken ”Den ineffektiva byggbranschen”, har fått ett nytt tungt uppdrag. Under våren kliver han in som ny vd för Sizes entreprenadverksamhet på Sizes Construction.


Ämnen i artikeln:

SizesMikael Anjou

Under pandemiåret 2020 genomgick den industriella trähustillverkaren Sizes, med fabrik i Oskarhamn, ett stålbad. Ett planerat projekt stannade av strax inpå produktionsstart vilket fick så stora konsekvenser för Sizes att dotterbolagen rekonstruerades och stora delar av personalstyrkan sades upp. 

Men som Byggindustrin berättat tidigare är bolaget nu ute på andra sidan krisen och står nu redo för att återuppta produktionen. Ett tidigare pausat projekt har återupptagits och fabriken öppnades igen den 15 februari. När produktionen är i full drift kommer cirka 120 personer att arbeta på Sizes – med en planerad ytterligare tillväxt. 

LÄS MER: Efter rekonstruktionen – husfabriken rullar i gång igen 

I samma veva får entreprenadverksamheten en egen vd i Mikael Anjou, den tidigare vice koncernchefen på bostadsbyggaren Einar Mattsson som under 2019 släppte boken ”Den ineffektiva byggbranschen”. Boken har satt i gång en ny debatt om svårigheterna att nå effektivitet och lönsamhet i framför allt bostadsbyggandet.

Enligt Mikael Anjou blir jobbet på hustillverkaren Sizes en praktisk fortsättning på den resa som han påbörjade i och med bokskrivandet. 

– Det här är helt i linje med det jag pratat om och det jag tror på. Sizes är en utmanare i branschen som vågar göra saker på ett nytt sätt. Det betyder inte att jag tror att allt platsbyggt kommer att försvinna men jag tror att det här har en viktig plats att fylla, säger han till Byggindustrin.

LÄS MER: Trähusföretag i miljardaffär: ”Ger sysselsättning under flera år”

Det råder alltjämt bostadsbrist i många kommuner och ett skäl är att det blir för dyrt att bygga trots att kommunen själv äger marken det ska byggas på.

– Det här är ett hållbart byggande ur flera perspektiv. Det Sizes gör är industritillverkade trähus som är hållbara även ur ett stadsrumsperspektiv, säger Mikael Anjou.

 

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Jag träffade Sizes grundare Niklas Andersson för några månader sedan i ett annat sammanhang. Han frågade vad jag sysslade med för tillfället och jag svarade att jag var en fri radikal i samhällsbyggnadssektorn. Då frågade han om jag kunde tänka mig att bli en ofri radikal i samhällsbyggnadssektorn i stället. 

Runt jul var parterna överens. Mikael Anjou blir vice vd i huvudbolaget Sizes Works och vd i Sizes Construction, det dotterbolag som står för entreprenadverksamheten. Niklas Andersson förblir vd i Sizes Works. 

Mikael Anjou släppte boken ”Den ineffektiva byggbranschen” under 2019 som snabbt blev omtalad.

Foto: Nicklas Thegerström

Fabriken är i Oskarhamn men Mikael Anjou kommer att utgå från Stockholm. Projektet som står på tur består av närmare 200 lägenheter i Nykvarns kommun i Stockholms län. 

Hur ser du på att kliva in i ett bolag som precis genomgått en rekonstruktion?

– Uppstickare drabbas hårdare av motgångar än etablerade spelare som byggt upp större budgetar för att hantera kriser. Men man kan också konstatera att ett rekonstruerat bolag med nytt kapitaltillskott är mer genomlyst än vad det var när det grundades. Det finns ägare och nya ägare som tror på idén. Jag är övertygad om att det finns en plats på marknaden att fylla, säger Mikael Anjou. 

Siktet är inställt på tillväxt genom förbättrad kvalitet och kontinuitet.

Du har skrivit en bok om byggbranschens stora svårigheter att nå effektivitet och lönsamhet i kombination med att leverera kvalitet. Är det upp till bevis nu?

– Ja, nu ska det omsättas i praktiken vilket är lite nervöst. Men man ska inte gå in i ett nytt jobb med tanken att det kommer att vara lätt. Har man den synen blir man arrogant och nonchalant.

Den 22 mars gör Mikael Anjou sin första dag på Sizes. Som tidigare kommer privata och institutionella fastighetsutvecklare vara den primära kundgruppen.

Vad ser du mest framemot?

– Att få vara en del av ett team efter att ha jobbat i egen verksamhet ett tag. Det andra är att vara med och bidra i en ordentlig tillväxtresa framåt. Och så klart att få vara med och omsätta det jag tror på i praktiken.

 

Sitter kvar i två andra styrelser

Mikael Anjou har på senare tid fått två styrelseuppdrag; ett i Åke Sundvall Byggnads AB och ett i Egain. Båda uppdragen löper parallellt med nya vd-jobbet på Sizes Construction.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

SizesMikael Anjou

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.