Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Digitalisering

Efter videomötena, var sker nästa snabba digitala omställning?

Publicerad: 10 november 2020, 15:52

Hej Olle! Covid-pandemin har hjälpt oss eller tvingat oss att snabbt bli duktiga på att hantera digitala möten, finns det andra sådana områden där vi skulle kunna ändra oss förvånansvärt snabbt? /Kurt


Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänster

Svar: Hej Kurt! En bra och intressant fråga, där mitt svar får bli mer av personliga reflektioner än vanligt i den här kolumnen. Till att börja med så menar jag att betydelsen av att vi på kort tid lärt oss arbeta på distans med bland annat digitala möten ibland övervärderas. Digitala möten är en positiv men mycket liten del av vad digitaliseringen innebär.

Med det sagt så är det fascine­rande att se hur snabbt och förhållandevis lätt den omställningen gick. Några faktorer som jag tror var nödvändiga för detta var: 

1) En fungerande och stabil infrastruktur kring tjänsterna. 

2) Allmän tillgång till de tekniska systemen.

3) Kompetensmässigt låg tröskel att komma över på användarnivå.

4) Ett kompromisslöst tryck utifrån för en förändring. 

Den fjärde punkten var drivkraften och de andra tre gjorde det möjligt. De större digitala trenderna som BIM, AI, internet of things eller Big data kräver avsevärt mer vad gäller de tre första punkterna, men pandemin visar oss samtidigt att det kan hända mycket på kort tid om trycket är stort nog, och att människor är beredda att förändra beteenden och se de positiva effekterna.

/Olle Samuelson, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänster

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.