Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

Budgetpris enligt ABK 09

Publicerad: 2 December 2020, 20:49

Vi har begärt in ett anbud på utförande av tekniska konsulttjänster. Vi har sagt att standard­avtalet ABK 09 ska gälla. I anbudet har vi fått ett budgetpris. Kan vi utgå ifrån att priset är fast eller i vart fall att slutkostnaden inte får avvika alltför mycket från budgetpriset?


Ämnen i artikeln:

entreprenadjuridik

Svar: Enligt ABK 09 är arvodet antingen rörligt eller fast. Budgetpris är alltså inte någon egen ersättningsform, men begreppet budget definieras i ABK 09 som en kostnadsbedömning avseende konsultens arbete. Som kommentar anges att budget används vid ersättningsformen rörligt arvode och att den inte är bindande. Det pris ni har fått är alltså enbart en uppskattning, och den slutliga kostnaden kan avvika. Om priset ska vara fast behöver ni tydligt avtala med konsulten om det.

/ Entreprenadjuristerna Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

 

Ämnen i artikeln:

entreprenadjuridik

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.