Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

Får kunden kräva ett vitesvillkor för att vi ska få avhjälpa ett byggfel?

Publicerad: 2 December 2020, 20:52

Vi har byggt ett garage åt en konsument. Det finns några fel som vi har erbjudit oss att avhjälpa. För att vi ska få det kräver kunden att vi accepterar att utge ett vite om inte arbetet blir klart inom viss tid. Får kunden kräva ett sådant nytt villkor för att vi ska få avhjälpa?


Ämnen i artikeln:

entreprenadjuridik

Svar: Även om en konsument inte kräver det finns det en rätt att avhjälpa fel om man utan uppskov erbjuder sig att göra detta och det inte finns något särskilt skäl att avvisa erbjudandet. Krav på avhjälpandet som gör att konsumenten får något utöver vad som ursprungligen är avtalat får normalt inte ställas och kan ytterst betraktas som om entreprenörens erbjudande om att avhjälpa fel avvisats och att konsumenten förlorat sin rätt till att få fel avhjälpta.

/ Entreprenadjuristerna Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

Ämnen i artikeln:

entreprenadjuridik

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.