Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

Vad gäller för ansvaret för transport enligt ABM 07?

Publicerad: 2 december 2020, 13:56

Vi har köpt makadam till ett stort bygge. Det har nu visat sig att säljarens lastbilar överskrider viktgränsen för en bro som ligger längs med den av säljaren planerade transportvägen. Den nya transportvägen är betydligt längre. Säljaren påstår att vi var skyldiga att kontrollera att det gick att använda bron och att vi därför ska betala extra ersättning för transporten. Stämmer det? ABM 07 är avtalat.


Ämnen i artikeln:

transporter

Svar: Av ABM 07 punkten 9 andra stycket framgår att om säljaren ombesörjer transporten ska köparen underrätta säljaren om transporten inte kan genomföras på det sätt som säljaren angett. Gör köparen inte det ansvarar köparen för att tillfartsvägar i anslutning till arbetsplatsen samt förhållanden inom denna medger leverans på av säljaren angivet sätt. I övrigt är det säljaren som ska skaffa sig kännedom om förhållanden av betydelse för transportens genomförande. Kontroll av viktbegränsningar för broar längs med allmän väg som inte ligger i anslutning till arbetsplatsen ansvarar alltså normalt säljaren för.   

/ Entreprenadjuristerna Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

 

Ämnen i artikeln:

transporter

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.