Få hela storyn
Starta din prenumeration

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

Vem har betalningsansvar för VA-avgift

Publicerad: 2 December 2020, 13:59

För fem år sedan byggde vi i egen regi ett flerbostadshus. Vi sålde därefter fastigheten till en bostadsrättsförening. Kommunen har nu fakturerat oss en anläggningsavgift för ordnandet av allmän VA-anläggning. Är vi skyldiga att betala?


Ämnen i artikeln:

VA-system

Svar: Av 37 § lagen om allmänna vattentjänster framgår att när en fastighet byter ägare så är den nya ägaren betalningsansvarig för avgifter som förfaller till betalning på tillträdesdagen eller senare. Detta gäller dock inte brukningsavgifter som är hänförliga till tiden före den nya ägarens tillträde. Eftersom fakturan är utfärdad först efter ägarbytet är det den nya ägaren som har betalningsansvaret gentemot kommunen. Om den nya ägaren kan återkräva beloppet från er beror på vad ni har avtalat om i det avseendet.

/ Entreprenadjuristerna Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

Ämnen i artikeln:

VA-system

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.