Få hela storyn
Starta din prenumeration

lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Etik

Är transportbolagets smörgåstårta en muta?

Publicerad: 10 november 2020, 15:40

Hej Urban! Jag är platschef på en entreprenad där logistiken är en utmaning. Det är tämligen materialinten­sivt, vilket innebär att vi har mycket ankommande bilar och gods, och samtidigt har vi det trångt så det gäller att saker kommer när de ska och i rätt antal. Ett av transportbolagen som kör mycket material till oss brukar lite då och då en fredag bjuda på smörgåstårta i bodarna till frukosten, och det är så klart populärt. Nu har det kommit till min kännedom att detta transportbolag brukar få förtur när det gäller lossningar och ibland också kan avtala direkt med ”mitt gäng” att de kan ställa av lite material någon dag i förväg eftersom det passar deras körningar. Trots att vi som sagt har ont om plats. Jag gör så klart kopplingen till smörgåstårtorna och tjänster/gentjänster. I det stora hela fun­ge­rar det ju bra, men det känns inte helt rätt och andra transportörer/materialleverantörer har påpekat att det inte är okej att just denna transportör har en egen gräddfil. Och sätter jag stopp för smörgåstårtorna får jag hela gänget emot mig. Vad bör jag göra? /Helmut


Ämnen i artikeln:

korruption

Svar: Hej Helmut, och tack för din fråga! Och bara att du väcker frågan är väl svar på vad du bör göra – rätta till det som inte känns bra.

Din situation är ett bra exempel på vad man kan kalla smyg- eller vardagskorruption. 

”Det är inte så mycket, det spelar väl ingen roll, kan inte vanligt folk någon gång få en fördel?” är ofta argument man möter när man försöker hantera situationer som denna.

Även om en smörgåstårta då och då kan uppfattas som oförargligt, så är det ju inte det när du ser en klar koppling till att transportören skaffar sig ”egen vinning”, vilket ju är själva definitionen av korruption.

Som alltid tror jag att öppenhet och transparens är rätt väg att gå.

Tillsammans med den hos er som handlar upp transporter tycker jag att ni ska kontakta transportören och säga som det är – att ni har blivit uppmärksammade på att de får förtur samt att de ibland ställer av grejer i förväg – och göra klart att detta kommer att upphöra och att ni kommer att följa upp saken. Likaså att ni ser kopplingen till smörgåstårtorna och därför vill att även detta ska upphöra.

Du bör också rapportera det hela internt för att dels ge din arbetsgivare informationen som sådan, dels ge dem möjlighet att agera.

Och till ”ditt gäng” informera som det är: att detta med att ge ­någon förtur och fördelar inte är okej och att det därmed inte längre blir några smörgåstårtor från transportören.

Och även om det kanske muttras lite just då så vet alla innerst inne om att det du beslutat är rätt. Så dammet lägger sig nog ganska snabbt.

Och vem vet – kanske kan ni själva bjuda ”gänget” på smörgåstårta någon fredag före en storhelg, det vore väl trevligt?

/Urban Månsson, ordförande Samhällsbyggnadssektorns etiska råd

Urban Månsson.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Ämnen i artikeln:

korruption

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.