Få hela storyn
Starta din prenumeration
Expertsvar Etik
Publicerad: 15 juni 2020, 18:57
Hej Urban! Vi är ett mellanstort anläggningsföretag som har en stor variation av uppdrag. Alltifrån att vara med som UE på de riktigt stora väg- och tunnelprojekten i trakten eller hålla i olika vägprojekt i kommunen till att asfaltera en villauppfart. Då och då hamnar vi i diskussioner med olika beställare kring så kallad kundvård. Många gånger är det ganska självklart vad som är rätt att göra eller inte. Att bjudas på en lunch efter ett möte känns okej, liksom det är självklart att skämta bort propåer om teater- eller fotbollsresor. Men många gånger hamnar man i ett gränsland; vad går bra att gå med på att göra och när måste man absolut säga nej. Finns det något som är mer lättillgängligt än lagboken att läsa kring detta som stöd och hjälp? /Ignaz
Ämnen i artikeln:
Etiska rådetSvar: Hej Ignaz, tack för din fråga. Du är inte ensam om den typen av funderingar som du nämner. Många gånger kan det upplevas som jobbigt att ta ställning och då kan det vara bra att ha något att luta sig mot.
Tre bra tankar att tänka, som vi nämnt tidigare här i Byggindustrin är:
1. Kan jag berätta om detta för min chef?
2. Kan jag berätta om detta för mina kolleger?
3. Skulle det kännas okej att läsa om det i lokaltidningen?
Som hjälp för att läsa och begrunda finns det något som heter ÖMK, Överenskommelsen för att motverka mutor och korruption. Det är en lättillgänglig skrift som ett antal stora aktörer inom bygg och anläggning tagit fram tillsammans med SKR och Institutet mot mutor.
Här får du bra material att läsa samt även ett antal exempel med förslag på bra synsätt.
/Urban Månsson, ordförande för Samhällsbyggnadssektorns etiska råd
Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst och ordförande för Samhällsbyggnadssektorns etiska råd, svarar på läsarnas frågor om etik.
Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.
Ämnen i artikeln:
Etiska rådet