Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Etik

Hur kan jag som beställare veta att underentreprenören är okej?

Publicerad: 19 november 2020, 21:16

Hur vet man egentligen att en entreprenör har enbart rent mjöl i påsen undrar frågeställaren.

Foto: Mattias de Frumerie

Hej! Hur vet jag som beställa­re i ett byggprojekt att en entreprenör sköter sina skatter och sociala avgifter och inte använder sig av svartarbete? /Konrad


Ämnen i artikeln:

svartjobbUpphandling

Svar: Gör kontroller och analys av alla entreprenörer/företag i alla led både inför upphandling och löpande under hela kontraktstiden. Du kan hämta in uppgift om eventuell restförd skatteskuld hos Kronofogden eller från ert eget kontroll-/kreditupplysningssystem. 

Kontrollera också att företaget redovisar sina skatter och avgifter genom Skatteverkets e-tjänst ”Hämta företagsinformation” eller ert kontroll-/kreditupplysningssy­stem. Där får du uppgift om:

• F-skatt.

• Arbetsgivar- och momsregistrering.

• De tre senaste månadernas beslutade arbetsgivaravgifter.

Du ska säkerställa att företaget är godkänt för F-skatt, momsregi­strerat och arbetsgivarregistrerat om företaget har anställda. 

Saknas arbetsgivarregistrering är det en signal som behöver analyseras. Då är det viktigt att hämta in ytterligare information om vem/vilka som utför arbetet i projektet. 

Läs även: Fler expertsvar på ämne svartarbete och korruption  

Arbetsgivaravgiften för en period utgör normalt cirka en tredjedel av lönesumman – utifrån den kan du alltså få en uppfattning om hur många personer företaget avlönar. Gör en analys om arbetsgivaravgifterna är rimliga eller inte i relation till uppdragets omfattning och antalet anställda. Om det råder oklarheter/avvikelser är det viktigt att du fortsätter hämta in ytterligare uppgifter eller tar en dialog med företaget för att få en förklaring.

Sambandet redovisad arbetsgivaravgift, uppskattad lönesumma och antal anställda är viktigt att förstå när du som beställare köper tjänster och ska bedöma om företaget är seriöst och inte använder sig av svart arbetskraft. 

/Marie Höglund Malm och Sari Carlsson, experter med uppdrag att förebygga ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Läs även: Lennart Weiss om Veidekkes UE-åtgärd: ”Fanns kolleger som inte tyckte om att vi profilerade oss”

Ämnen i artikeln:

svartjobbUpphandling

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.