Svar: Hej Karin! Digitalt ledarskap toppar listan över det cheferna brottas med år 2020. Jag frågade ledarexperten Antoni Lacinai om hans tips för att tackla fyra tuffa utmaningar som få kommer undan:
Utmaning 1: Lagkänslan är inte densamma
När alla är utspridda känner sig vissa isolerade och tappar motivationen. Om dessutom några jobbar på plats och andra hemma finns risk för ett vi och de-tänkande.
Lösning: Det finns en anledning till att många arbetsplatser infört digitala fikapauser och ”after work” efter att medarbetarna lämnade kontoren i våras. När man jobbar helt digitalt behövs nya insatser för att fortsätta känna sig som ett arbetslag. Det är inte samma sak att mötas på en skärm, kommunikationen blir mindre rik i digitala rum. Men här får man nöja sig med ”good enough” och inse att det är bättre än att inte ses alls. Vidare är det viktigt att anstränga sig lite extra för att göra virtuella träffar träffar roligare. Varför inte skicka ut ett ”partykit” till din grupp och se till att ha kul tillsammans en gång i månaden? Ett annat tips, som vissa bolag gjort, är att skapa chattkanaler för annat än det som har med jobbet att göra.
Läs även: Viktigast för arbetsgivare i coronatider
Utmaning 2: Kontrollen krymper
Du träffar inte dina medarbetare längre och blir osäker på vad de gör när de gör sina arbetsuppgifter – och om de överhuvudtaget gör dem.
Lösning: Här gäller det att jobba med tilliten, i stället för att försöka återta den upplevelse av kontroll du hade när alla jobbade på kontoret. Om det inte handlar om nybörjare som behöver styrning måste du helt enkelt lita på medarbetarna.
Tänk också på att det är processen och framstegen som ska kontrolleras, inte människorna. Sätt gärna upp veckovisa möten med varje medarbetare, där ni pratar om hur veckan gått, mål för kommande vecka och om du kan hjälpa till på något sätt. Den typen av regelbundna samtal skapar prestation.
Utmaning 3: Mötena är mindre dynamiska
Digitala möten är effektiva, men kan bli enformiga och långrandiga om upplägget är detsamma som vid traditionella möten.
Lösning: Problemet med tråkiga digitala möten handlar framför allt om ovana. Uppmärksamheten förkortas, eftersom man blir trött snabbare. Ställ frågor på ett smart sätt och använd chatten som en kanal för att involvera.
Röstningsverktyg och parallella mötesrum för smågrupper är också bra att jobba med för att involvera deltagarna. Ge även informationen före mötet, till exempel i ett kortare videobrev. Då kan du fokusera på att skapa interaktion och engagemang. Om det är ett större möte är det bra att ha en ”sidekick” som håller koll på chatten.
Läs även: Hur kallt får det vara?
Utmaning 4: Relationerna försämras
Ytterligare en effekt av att inte ses på riktigt är att det dagliga småpratet försvinner. Det uppstår inga spontana pratstunder, där du och medarbetarna snackar om vardagliga saker som för er närmare varandra.
Lösning: Den gemensamma nämnaren bland skickliga chefer är att de finns där för sina anställda och ser dem som personer – inte bara funktioner. Det kräver lite nytänk när ledarskapet blir digitalt.
Ta ett telefonsamtal på några minuter för att kolla läget. Då känner man sig sedd och bekräftad. De bästa cheferna har en förmåga att vara lyhörda. Våga prata om annat än jobbet. Att bygga relationer tar tid och kräver empati – i gengäld får du lojala medarbetare.
/Linnea Bolter, expert på företagande, på Dagens industri.
Har du också en fråga till våra experter?
Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se