Få hela storyn
Starta din prenumeration

lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Hållbarhet

Hur gör vi vår bostadsrättsförening mer hållbar?

Publicerad: 2 december 2020, 21:30

Hej Johan! Jag sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening. Vi har fört diskussioner kring hur vi ska bli mer hållbara men famlar lite kring hur vi ska agera. Hur tycker du att vi ska göra? /Anna


Ämnen i artikeln:

hållbart byggandebostadsbyggande

Svar: Hej Anna! Vad kul att frågan om hållbarhet har kommit upp i er förening. Jag förstår att det inte är lätt att veta var man ska börja. Låt mig ge några generella tips.

För det första tycker jag att ni ska lyfta frågan med er förvaltare, om ni anlitar en professionell förvaltare. Här kan det naturligtvis finnas olika mycket kompetens, men jag tycker att du kan förvänta dig att de ska kunna hjälpa er med hur ni kan gå tillväga.

Ni kan bland annat fråga er för­­­valtare om hur det ser ut med er användning av energi, om den är

normal eller kanske högre än genom­snittet. Ett bra underlag för denna diskussion är er energideklaration. 

Ett annat viktigt verktyg att arbeta med ur hållbarhetsperspektiv är underhållsplanen. Den kan ofta vara lite statiskt utformad och behöver kanske ses över så att den speglar era underhållsbehov ur ett mer hållbart perspektiv. Som exempel bör man se över hur vissa åtgärder kan kombineras med energieffektivisering, till exempel fasadunderhåll och tilläggsisolering. 

Jag skulle även rekommendera er att arbeta mer aktivt med att engagera de boende i hållbarhetsfrågor. Anledningen är att ju mer engagemang i hållbarhetsfrågor, desto enklare har ni att få igenom beslut som skapar en hållbar för­ening. Slutligen tror jag det är viktigt att kommunicera och redovisa aktivt vad ni gör för att föreningen ska göra ett så litet avtryck på klimatet som möjligt. Runt hörnet kommer nyproducerade byggnader att tvingas genomföra klimatredovisningar, vilket på sikt kommer att ställa högre krav även på det befintliga beståndet att kunna redovisa sin klimatbelastning. Börjar man redan nu att ställa om till att bli en mer hållbar BRF kommer styrelsen att uppfattas som förutseende och ansvarstagande. Lycka till med ert arbete! 

/Johan Nuder, expert på hållbart byggande, Informationscentrum för hållbart byggande 

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.