Få hela storyn
Starta din prenumeration
Expertsvar Hållbarhet
Publicerad: 15 juni 2020, 18:49
Hej Johan! Jag och min man har nyligen köpt ett hus som är byggt 1929. Tidigare bodde här ett äldre par som inte riktigt har orkat med renovering och underhåll. Huset är på det hela taget rätt slitet: fönster och fasad flagar, parketten knarrar, det finns en sättning/spricka i en källarvägg och en fuktskada i badrummet. Min svärfar, som har byggfirma, tycker att vi ska satsa på en öppen planlösning och ”blåsa ut hela kåken” eftersom det går mycket snabbare än att ta vara på gamla fönster, garderobsdörrar, skåpluckor och annat. Vi vill ju så klart fräscha upp, men jag känner mig ändå tveksam till svärfars plan. Vart kan man vända sig för att få råd när det gäller renovering? /Rita
Svar: Hej Rita! Det är klokt att skynda långsamt när man ska renovera ett gammalt hus. Att riva ut all befintlig fast inredning och ersätta med nytt riskerar att förvanska husets stil och är dessutom ett resursslöseri. Många äldre byggnadsdetaljer kan hålla i många år efter en renovering, inte minst gamla fönster som ofta är tillverkade av kärnvirke. En sliten yta betyder alltså inte alltid att något måste bytas ut.
Ta hjälp av någon som är kunnig inom byggnadsvård och gör också en kulturhistorisk inventering av huset för att se vad som kan tas till vara.
I samband med husköpet har ni sannolikt låtit en besiktningsman göra en teknisk besiktning för att få veta vad som måste åtgärdas – i ert fall är det kanske dränering, isolering av källarvägg och renovering av badrummet.
Ta hjälp av någon som är kunnig inom byggnadsvård och gör också en kulturhistorisk inventering av huset för att se vad som kan tas till vara. Byggvaror som brukar vara värda att renovera är förutom äldre fönster även köksinredning, entrépartier, trappräcken, balkongfronter, radiatorer, golv- och taklister, dörrpartier, beslag och fast inredning i form av garderober. Om ni inte själva behöver sakerna så finns det säkert andra som vill ha dem. Och går de inte att sälja, pröva att ge bort dem mot avhämtning – tänk på att ni gör en miljötjänst!
Mer information om byggnadsvård och återbruk av byggvaror hittar du bland annat hos Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild.
/Johan Nuder, expert på hållbart byggande, Informationscentrum för hållbart byggande.
Johan Nuder på Informationscentrum för hållbart byggande (ICHB) svarar på läsarnas frågor om hållbarhet.
Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.