Få hela storyn
Starta din prenumeration

lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Lagar & Regler

Bullerprövningen skiljer sig mellan områden

Publicerad: 15 juni 2020, 19:03

Boverket har publicerat nya allmänna råd om industribuller, BFS 2020:2. Gäller de även för ändringar i befintlig bebyggelse, till exempel vid ändrad användning eller tillbyggnad? /Harald


Ämnen i artikeln:

bullerbyggreglerSvensk Byggjtänst

Svar: Hej Harald! 

Det korta svaret är ja, för åtgärder utanför detaljplanelagt område. BFS 2020:2 ger generella rekommendationer om tillämpningen av bestämmelserna i 2 kap. 6 a §, 4 kap. 33 a § och 9 kap. 40 § PBL, när det gäller buller från industriell verksamhet invid bostadsbyggnader med mera. Kort sagt allt buller som inte har sitt ursprung från skilda trafikslag (spårtrafik, vägar och flygplatser). Då gäller Förordning (SFS 2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader, som är meddelad med stöd av 9 kap. 12 § miljöbalken.

Bestämmelserna i 2 kap. 6 a § PBL om att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller gäller vid kommunens planläggning samt för ärenden utanför detaljplan. Denna paragraf uppräknas däremot inte som en förutsättning för bygglov inom detaljplan i 9 kap. 30 § PBL.

Bestämmelserna i 4 kap. 33 a § PBL gäller vid kommunens planläggning. Paragrafen säger summariskt att beräknade värden för omgivningsbuller och aktuella områdesbestämmelser för bebyggelse ska framgå av detaljplanen.

Bestämmelserna i 9 kap. 40 § PBL gäller för åtgärder utanför detaljplan i fråga om nybyggnad samt tillbyggnad och uttrycker vad som ska framgå av bygglovet, bland annat beräknade värden för omgivningsbuller.

Olika förutsättningar gäller således inom och utanför ett område med detaljplan. Vid bygglovsprövning inom detaljplan görs ingen ny bedömning av om platsen är lämplig med hänsyn till buller. Den frågan ska vara prövad och framgå i detaljplanen. Vid prövning av bygglov utanför detaljplan ska det däremot göras en bedömning om åtgärden är lämplig med hänsyn till buller.

 /Anders Lidgren och Martin Äng bygginformatörer hos Svensk Byggtjänst

Anders Lidgren och Martin Äng, bygginformatörer hos Svensk Byggtjänst, svarar på läsarnas frågor om lagar och regler.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.