Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Lagar & Regler

EU ställer nytt lagkrav om fordonsladdning

Publicerad: 25 september 2020, 09:58

Hej! Jag läste något om ett nytt lagkrav om fordonsladdning, vad innebär det?/Anders


Ämnen i artikeln:

elbilarparkering

Svar: Hej Anders! I april fattade riksdagen beslut om att införa ett elfte tekniskt egenskapskrav för byggnader i Plan- och bygglagen: laddning av elfordon. Det primära motivet till beslutet lyfts av EU-direktivet Energy performance of buildings directive, som kräver att medlemsländerna måste införa vissa krav på laddinfrastruktur i nationell rätt senast inledningen av 2020.

Läs även: Fem nya lagar byggare behöver känna till hösten 2020

Egenskapskraven i Plan- och bygglagen preciseras i Plan- och byggförordningen, PBF, och i maj införde regeringen två nya paragrafer i 3:e kap. PBF (§§ 20 b och 20 c). Kraven kommer inte att gälla för alla byggnader. Sverige genomför detta utifrån direktivets minimikrav.

De nya kraven innebär att:

Nya bostadshus med fler än 10 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha ledningsinfrastruktur (förberedelse med tomrör eller liknande) till alla parkeringsplatser.

Övriga nya uppvärmda byggnader med fler än 10 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha ledningsinfrastruktur till 20 procent av parkeringsplatserna och minst en laddningspunkt för elfordon (elbilar).

Kraven gäller även vid ombyggnader av byggnadsverkskomplex enligt de föregående punkterna, om åtgärderna omfattar byggnadens elektriska ledningsstruktur eller ändringsåtgärder på parkeringarna.

Ändringarna i PBL och PBF trädde i kraft i maj i år. De nya bestämmelserna behöver inte tillämpas om man söker bygglov eller gör en anmälan före den 11 mars 2021 (övergångsbestämmelser).

Det införs också ett retroaktivt krav för alla befintliga uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten. Före den 1 januari 2025 ska dessa utrustas med minst en laddningspunkt.

Läs även: Varför ska jag skriva på ett personuppgiftsbiträdesavtal?

Vi antar att Boverket kommer att ta fram ytterligare vägledning och föreskrifter som behövs för de nya kraven, till exempel vilka typer av anslutningsdon som ska användas med mera. 

/Anders Lidgren och Martin Äng, experter på Svensk Byggtjänst

Bild 1/2  Anders Lidgren.

Foto: Svensk Byggtjänst

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Ämnen i artikeln:

elbilarparkering

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.