Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Lagar & Regler

Fem nya lagar byggare behöver känna till hösten 2020

Publicerad: 25 september 2020, 09:46

Har det skett några lagändringar eller kommit några nya lagar som har trätt i kraft nu under sommaren som är bra att känna till för oss som driver företag? /Bojan


Ämnen i artikeln:

arbetsmarknadcoronapatentinvesteringar

Svar: Hej Bojan! Vid varje halv­årsskifte träder en rad nya lagar i kraft. Här är fem nya lagar du som företagare behöver ha koll på:

1. Tillfälliga lättnader för arbetslösa företagare.

För en företagare har a-kasseersättning i princip varit synonymt med att lägga ner verksamheten. Under pandemins månader har reglerna mjuknat i två steg. Först luckrades den så kallade femårsregeln upp. I korthet innebär förändringen att företagare kan få arbetslöshetsersättning trots att verksamheten tidigare varit vilande. 

Nu tillåts arbetslösa företagare även ”vidta vissa begränsade åtgärder” i sina verksamheter. Uppdateringar av företagets webbplats eller sociala medier och ”viss begränsad” kund- eller leverantörskontakt är fram till årsskiftet tillåtet inom a-kasseersättningens ramar. Både Unionen och Företagarna anser att förändringarna bör bli permanenta. 

Under perioden blir det även tillåtet att hyra ut företagets lokal som inte används. Gäller till och med den 31 december.

2. Skärpta straff för allvarliga immaterialrättsintrång. 

Från den 1 september blir det mer kännbart att begå grova immaterialrättsbrott. Den skärpta straffskalan ger fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen om brottet är av grov karaktär kommer planering och omfattning att väga tungt, liksom om det utförts i organiserad form. Syftet med lagändringen är att komma åt storskalig intrångsverksamhet som bedrivs professionellt av brottsliga aktörer. 

3. Betaltjänstleverantörer får större konsumentansvar.

Sedan den 1 juli tillåts inte kreditalternativ längre visas först vid utcheckningen i onlinebutiker. Betalningssätt som inte innebär kreditgivning ska alltså prioriteras i ordningen när alternativen presenteras. Kredit får inte heller vara förvalt om det finns andra betalsätt.

4. Stärkt tillsyn på konsumentskyddsområdet.

Ytterligare en förändring på konsumentskyddsområdet sedan den 1 juli är att Konsumentverket får utökade befogenheter att utöva tillsyn, bland annat genom möjligheten att köpa produkter under dold identitet. 

Företag som bryter mot konsumentskyddande lagar kan dessutom behöva ta in ett varningsmeddelande på sin webbplats. 

5. Begränsningar i investeraravdraget

Genom investeraravdraget kan privatpersoner som köper andelar i mindre företag göra avdrag för delar av kostnaden. Från den 1 augusti begränsas avdraget till investeringar i företag som varit verksamma på ”en mindre marknad” i mindre än sju år. Vidare beviljas inte heller avdraget om andelarna handlats på MTF-marknader, som First North och Spotlight.

/Linnea Bolter, expert på företagarfrågor

Linnea Bolter.

Foto: Pressbild

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.