Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Lagar & Regler

Klara besked om brandceller och brandsektioner

Publicerad: 5 maj 2020, 07:58

Vad är skillnaden mellan en brandcell och brandsektion? /Alva


Svar: Hej Alva! Brandcell och brandsektion är två skilda begrepp. Dessa beskrivs i BBR avsnitt 5:242 och 5:243. I 5:242 anges att en brandcell är en avskild del av en byggnad som ska skydda mot brandspridning till andra delar av byggnaden eller andra byggnader. Brandcellen ska vara utformad så att utrymning tryggas och så att personer i intilliggande brandceller eller byggnader skyddas under ett brandförlopp. Syftet med brandcellen är att skydda mot spridning av brand, men även trygga utrymning och personskydd.

Brandsektion beskrivs i avsnitt 5:243. Med brandsektion avses en avskild del av en byggnad där en brand kan utvecklas utan att sprida sig till andra delar av byggnaden eller andra byggnader.

Brandsektionen ska vara avskild så att brandspridningen inom och mellan byggnader begränsas. Syftet med brandsektioner är att ge ett extra skydd mot brand- och brandgasspridning i vissa situationer. Det kan till exempel vara i stora byggnader där brandförloppen kan bli omfattande och svåra att hantera för räddningstjänsten.

Det kan även vara för att minska egendomsskador och miljöpåverkan. Vid brandsektionering delas byggnaden upp med lämpligt placerade brandväggar.

Summering: Brandcell och brand­sektion är två skilda begrepp, och i BBR finns bestämmelser om krav på respektive, se bland annat avsnitt 5.53 och 5.56.

En brandsektion har ett högre krav på skydd mot brandspridning till andra delar av byggnaden eller andra byggnader och kan omfatta en större area än en brandcell. Båda begreppen syftar till att minska riskerna och konsekvenserna av brandspridning.

/Anders Lidgren och Martin Äng, bygginformatörer hos Svensk Byggtjänst

Anders Lidgren och Martin Äng, bygginformatörer hos Svensk Byggtjänst, svarar på läsarnas frågor om lagar och regler.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.