Få hela storyn
Starta din prenumeration

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Lagar & Regler

Nya europeiska standarder påverkar bygget

Publicerad: 8 Februari 2021, 13:08

Hej! Jag har hört att det ska komma nya eurokoder, stämmer det och när blir det aktuellt? /Erik


Ämnen i artikeln:

EurokoderSvensk Byggtjänst

Svar: Hej Erik! Ja, det stämmer. Sedan ett antal år tillbaka pågår ett arbete av CEN European Committee for Standardization med det som kallas andra generationens eurokoder.

Eurokoderna är så kallade harmoniserade standarder och tas fram med mandat från EU, eller EU-kommissionen, för att vi ska ha enhetliga sätt att beräkna bärförmåga, stadga och beständighet hos byggnadsverk inom unionen. Standarderna medger dock vissa nationellt valda parametrar, och i viss mån kan vi även ha ytterligare nationella regler.

Arbetet med andra generationens eurokoder pågår

I Sverige utgår vi i dag från Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder, EKS, vid dimensionering och uppförande av byggnadsverk. De eurokoder som anges i avdelning A, § 41 ska användas. Tills vidare gäller dessa eurokoder, med eventuella rättelser och tillägg som anges i EKS. Tillämpning av den andra generationens eurokoder i Sverige ligger ett antal år fram i tiden, vi har inte fått någon exakt tidpunkt bekräftad.

Men arbetet med andra generationens eurokoder pågår för fullt i olika arbetsgrupper hos CEN. I arbetet ingår att arbeta enligt de mandat som EU-kommissionen har gett som bland annat säger att man vill se en enklare tillämpning av standarderna, speciellt för små och medelstora företag. Man vill få in fler  aspekter avseende robusthet samt hållbart byggande och göra det lättare att återbruka/återanvända konstruktioner. Man vill också ta fram standarder för fler ”moderna” material.

Vi räknar med att Boverket i god tid kommer att meddela oss i byggsektorn när andra generationens eurokoder ska tillämpas.

Genom SIS, Svenska Institutet för Standarder, medverkar vi från Sveriges sida i arbetet med andra generationens eurokoder. Genom SIS finns det möjlighet att delta genom engagemang i deras tekniska kommitté (TK 203) alternativt vara med och remissa på förslag till de nya eurokoderna.

Förslag ute på remiss under 2020

Under 2020 har den första standarden av andra generationens eurokoder varit ute på remiss – prEN 1990 Grundläggande dimensioneringsregler för bärverk. Under kommande år väntar vi ytterligare remisser på förslag av respektive andra generationens eurokoder. Vill du vara med och remissa kan vi tipsa om att bevaka denna sida: http://kommentera.sis.se

När standarderna varit på remiss och revideringsarbeten är utförda ska de sedan beslutas av CEN, tillgängliggöras och sedan antas som svensk standard av SIS. Dock är det bygglagstiftningen som bestämmer när och hur de sedan ska tillämpas i Sverige. Vi räknar med att Boverket i god tid kommer att meddela oss i byggsektorn när andra generationens eurokoder ska tillämpas.

Martin Äng är en av bygginformatörerna hos Svensk Byggtjänst.

Foto: Svensk Byggtjänst

/Anders Lidgren och Martin Äng, bygginformatörer hos Svensk Byggtjänst

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

 

Ämnen i artikeln:

EurokoderSvensk Byggtjänst

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.