Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Lagar & Regler

Så räknas primärenergitalet ut

Publicerad: 10 november 2020, 16:01

Har man ändrat sättet att beräkna primärenergital nu i och med BBR29?/Ludwig


Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerenergideklarationer

Svar: Hej Ludwig! Den 1 september i år (2020) infördes ändringar i BBR avsnitt nio om energihushållning genom BFS 2020:4 (BBR 29). Ändringarna är en anpassning till samtida ändringar i Plan- och byggförordningen, PBF. 

I BBR och PBF infördes bland annat ett nytt begrepp: viktningsfaktorer för energibärare för beräkning av primärenergitalet, och som ersätter tidigare så kallade primärenergifaktorer. Övergången till viktningsfaktorer innebär att sättet att fastställa omvandlingsfaktorerna är nytt. Summariskt är skillnaden att viktningsfaktorerna ska främja hållbara uppvärmningssystem som inte är fossilbränslebaserade medan tidigare primärenergifaktorer grundas på hur effektiv resurs energin är. 

Primärenergitalet, som är måttet på en byggnads energiprestanda, infördes i BBR den 1 juli 2017 genom BFS 2017:5 (BBR 25). Primärenergitalet beräknas med utgångspunkt i den levererade energin till byggnaden. Formel för beräkningen finns i BBR avsnitt 9:12. Beräkningen/formeln ändras inte i och med BBR 29, det är bara omvandlingsfaktorn som är utbytt. Märk att Boverket också har ändrat kravnivåerna för högsta tillåtna primärenergital i och med BBR 29, se tabell 9:2a i BBR. 

Ändringarna i PBF och BBR är det andra steget i genomförandet av EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, som innebär att alla nya byggnader ska vara så ­energieffektiva som möjligt och bidra till en långsiktigt hållbar energiförsörjning. De syftar också till att skapa en bättre balans mellan olika energislag som försörjer byggnader samt ett nästa steg i införandet av nära-noll-energibyggnader i Sverige. Det är ett års övergångstid för de nya energihushållningskraven i avsnitt 9, BBR 29.

En bra källa till mer information är Boverkets hemsida Boverket.se.

/Anders Lidgren och Martin Äng bygginformatörer hos Svensk Byggtjänst

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.