Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Skatter

Så hittar du seriösa byggföretag

Publicerad: 2 december 2020, 13:51

Hej! Jag har fått i uppdrag av min chef att se till så att vi anlitar seriösa företag till bygget av vår nya industrilokal. För oss är det viktigt att göra rätt och inte riskera att få in svart arbetskraft här. Vad bör jag tänka på? /Jörgen


Ämnen i artikeln:

svartjobb

Svar: När man pratar om fusk inom byggbranschen så är det ofta svartarbete som man menar. Byggbranschen är stor och den omsätter mycket pengar. Arbetet sker ofta i flera led med många aktörer vilket kan göra det svårare att ha full kontroll och insyn. Pengar och möjlighet till att agera osynligt lockar oseriösa företag in i branschen.

Ett avstamp är att själv ta ställning och att också visa detta mot entreprenörer och leverantörer. Ställ tydliga krav i kontrakt och visa vad konsekvensen blir om de inte följs.

Läs även: Hur kan jag som beställare veta att underentreprenören är okej?

När man ska förhindra svartarbete handlar det mycket om att veta vem som faktiskt utför arbetet. Inom branschen finns lagkrav på elektronisk personalliggare, men ett bra komplement är att själv försöka vara närvarande för att se hur det ser ut. 

Flera myndigheter kan göra och gör kontroller ute på byggarbetsplatser, vilket är oerhört viktigt. Men det är också viktigt att man som beställare själv arbetar aktivt med kontroll och uppföljning.

Läs även: Är transportbolagets smörgåstårta en muta?

Skatteverkets tjänst Hämta företagsinformation kan ge en signal om att något inte stämmer och att man kan behöva undersöka ett företag mer. Sidan Köpa tjänster på Skatteverkets webb ger också exempel på vad man kan göra för att förhindra svartarbete. 

Svartarbete påverkar samhället negativt. Den snedvrider konkurrensen för seriösa företag och bidrar också till mänskligt lidande. Vi blir alla förlorare i ett samhälle där stora skatteintäkter försvinner.

/Dag-Martin Persson och Eleni Kidhall Tosting, experter på Skatteverket

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla till expertsvar@byggindustrin.se

 

Ämnen i artikeln:

svartjobb

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.