Få hela storyn
Starta din prenumeration
Årets bygge
Publicerad: 3 Februari 2021, 15:48
Lidls butik i Visby är den första klimatneutrala byggnaden i Sverige som certifierats enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifieringssystem NollCO2.
Foto: Lidl
Lidls butik i Visby är den första klimatneutrala byggnaden i Sverige som certifierats enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifieringssystem NollCO2. Träkonstruktion, solceller och smarta materialval fanns med för att få ekvationen att gå ihop.
Ämnen i artikeln:
Årets ByggeVisbySGBCSweden Green Building CouncilLidl SverigeArribaÅrets Bygge 2021– Vi har jobbat mot en tajt koldioxidbudget. Jag är stolt att vi kan driva utvecklingen i den riktningen och över att vi nu ser att flera stora företag hakar på det här sättet att certifiera, säger Mattias Tas, hållbarhetschef inom fastigheter på Lidl Sverige.
Solceller bidrar till att hålla koldixidutsläppen nere.
Foto: Lidl
Vi har jobbat mot en tajt koldioxidbudget. Jag är stolt att vi kan driva utvecklingen i den riktningen.
En klimatneutral byggnad är en byggnad med så låg klimatpåverkan som möjligt under byggnadens hela livscykeln. I projekteringen användes ett egenutvecklat verktyg för arkitekterna i realtid skulle kunna bedöma klimatpåverkan vid olika systemlösningar i den framtagna BIM-modellen. Butiken i Visby är byggd helt i trä och landade på 240 av de maximalt tillåtna 300 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter enligt SGBC definition NollCO2. Byggnadens installationssystem och kyl- och frysanläggningar drivs med naturliga köldmedier och man använder värmeåtervinning för bästa möjliga energiprestanda.
Lidl Visby skulle ha invigts med pompa och ståt i samband med Almedalveckan, men det satte coronapandemin stopp för.
Utsläpp som inte kunde undvikas kompenseras med solcellsanläggningar både på butiken och på Lidls lager i Örebro vilka tillsammans beräknas generera solel motsvarande cirka 1 miljon kilowattimmar årligen.
Projektet är certifierat både i SGBC:s NollCO2 och BREEAM SE 2017.
Gotländska entreprenören Arriba bygg sporrades av hållbarhetsprojektet.
– En sak vi fått jobba mycket med är att minska transporterna. Lidl har till exempel ett bra klinkergolv från Italien som standardgolv men det rymdes inte i vår koldioxidbudget, så vi gjorde ett slipat betonggolv i stället, säger Ingemar Hubner, enhetschef på Arriba Byggnads.
En sak vi fått jobba mycket med är att minska transporterna. Lidl har till exempel ett bra klinkergolv från Italien som standardgolv men det rymdes inte i vår koldioxidbudget, så vi gjorde ett slipat betonggolv i stället.
Projektet som har varit ett pilotprojekt för Lidl banar nu väg för kommande Lidl-byggen.
– Kanske har vi inte hållit budgeten gällande siffrorna, men vi har hållit koldixidbudgeten. Vi har fått igen de pengar vi lagt på detta, inte bara genom ett förstärkt varumärke utan också genom de konkreta kunskaper och metoder som vi nu tar med oss i framtida konceptbyggnader, säger Mattias Tas på Lidl Sverige KB.
Martina Strand Nyhlin
Entreprenör: Arriba Byggnads
Beställare: Lidl Sverige
Hyresgäst: Lidl Sverige
Arkitekt: Link Arkitektur
Projektkostnad: Uppgift saknas
Entreprenadform: Utförandeentreprenad
Nytt landmärke förser Nykvarnsborna med vatten