Få hela storyn
Starta din prenumeration

lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Digitalisering

Digitala byggaktörer i storaffär – tre innovativa bolag går samman

Publicerad: 4 november 2020, 04:00

Viktor Broberg, vd och grundare av Buildsafe, Simon Fogbring, vd och grundare av Equipmentloop och Dan Friberg, vd och koncernchef på Infobric Group.

Foto: Buildsafe, Equipmentloop, Infobric

Contech-bolaget Infobric fortsätter att växa och förvärvar nu de två innovativa bolagen Buildsafe och Equimentloop. ”Båda bolagen stärker vår profil och ligger i linje med målet att bli ett ledande SaaS-bolag som bidrar till ett hållbart samhällsbyggande”, säger Dan Friberg, vd och koncernchef på Infobric Group, till Byggindustrin.


Ämnen i artikeln:

EquipmentloopBuildsafeInfobric

Infobric är ett av Nordens största SaaS-bolag (software as a service) som riktar sig till byggbranschen. Bolaget erbjuder en rad tjänster för att skapa socialt hållbara och resurseffektiva arbetsplatser. Bolaget har gjort flera förvärv på senare tid och nu är det dags igen.

Läs även: ”Bara fantasin sätter gränserna för ID06”

Infobric förvärvar de två svenska bolagen Buildsafe och Equipmentloop, som båda erbjuder digitala tjänster riktade till aktörer inom bygg och anläggning. 

Säkerhet och verktygsanvändning

BuildSafe utvecklar digitala tjänster där byggprojektet rapporterar, åtgärdar och analyserar risker och störningsmoment i produktionen. 

Läs mer om Buildsafe här, här och här.

 

Equipmentloop som tillhandahåller en digital plattform som hjälper byggentreprenörer att hålla reda på maskiner och verktyg på arbetsplatsen.

Läs mer om Equipmentloop här och här.

 

Grundarna i BuildSafe och Equipmentloop kvarstår som ledning i bolagen och går in som delägare i Infobric Group.

Bolagens gemensamma ambition med samgåendet är att snabba på digitaliseringen inom byggbranschen, jobba för att nå övergripande standarder och driva på utvecklingen av ett hållbart samhällsbyggande.

Dan Friberg, vd och koncernchef på Infobric Group, ser stora vinster med samgåendet. 

– Vi vill vara Nordens ledande samarbetspartner för en hållbar utveckling i byggbranschen och det här ligger helt i linje med det. Inget av våra förvärv har gjorts av kostnadseffektiviseringsskäl. Vi är framåtriktade och ska fortsätta utveckla medarbetare och produkter för att nå fler och utöka vårt erbjudande, säger Dan Friberg. 

Läs även: Analys: Därför är digitalisering branschens viktigaste fråga

Viktor Broberg, vd på Buildsafe tar med sig 30 personer in i Infobric Group. 

– Vi ser stora möjligheter med att samordna data och leverans, där vi tillsammans kan bli en digital partner som hanterar flera viktiga frågor samtidigt, säger han till Byggindustrin.

Enligt honom är samgåendet en naturlig följd av läget på marknaden.

– Våra kunder har sedan länge undrat hur vi kan hjälpa dem tillsammans med andra aktörer. Vi tror att det här är helt rätt väg att gå sett till de utmaningar som branschen står inför, säger Viktor Broberg.

Läs även: Därför har corona gjort att branschen fått en knuff mot digitaliseringen – tre avgörande punkter

Simon Fogbring, vd på Equipmentloop som tar med sig 13 personer in i Infobric Group, håller med. Samgåendet skyndar på det mål som genomsyrat den egna verksamheten ända sedan starten. 

– Vi ser stora uppsidor med affären och gemensamt kommer vi snabbare kunna realisera visionen att göra byggbranschens aktörer mer hållbara och resurseffektiva, säger Simon Fogbring till Byggindustrin.

Efter uppköpet sysselsätter Infobric cirka 200 personer. Sedan tidigare har bolaget kontor i Jönköping, Arboga och Oslo. Bolaget har ett säljkontor i Stockholm men kommer efter de nya uppköpen att ha en utökad närvaro i huvudstaden.

Det kommer högst troligt att bli fler förvärv framöver.

Infobric köpte nyligen de tre bolagen TelliQ, Blastmanager och Tempus och har som strategi att växa genom uppköp parallellt med att bolaget växer organiskt.

– Det kommer högst troligt att bli fler förvärv framöver, säger Dan Friberg.

Närmast står siktet inställt på gemensam tillväxt. 

– Kundsidan börjar bli mer intresserad. Man är mer och mottaglig för våra produkter och för att prova nya sätt. Merparten av produkterna ser jag kan fungera globalt, säger Dan Friberg.

Ingen av parterna vill kommentera hur mycket pengar som varit inblandade i affären.

Infobric har funnits sedan 2004 och jobbar med att bygga mjukvara som bidrar till säkrare och effektivare byggarbetsplatser.

Mer om affären

Infobric har efter uppköpen cirka 200 medarbetare. 

Bolaget omsätter cirka 330 miljoner kronor 2020 efter uppköpen, före uppköpen runt 300 miljoner kronor 2020. 

Infobric ägs till störst del av Summa Equity, ett norskt-svenskt private equity-bolag. Resten ägs av personal och management. 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.