Få hela storyn
Starta din prenumeration

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Digitalisering

Nya byggroboten är fem gånger effektivare än en människa

Publicerad: 3 November 2020, 15:08

Fabian Penill, projektledare på Hilti, och närbild av borroboten Jaibot från Hilti.

Foto: Hilti

Hilti lanserar nu en robot för byggbranschen. Det är en semi-automatisk robot som borrar hål baserat på information i digitala bygghandlingar. Roboten ska bidra till bättre arbetsmiljö för byggarbetarna och högre produktivitet.


Ämnen i artikeln:

arbetsmiljöHiltirobotar

Hilti lanserar nu en robot för byggbranschen. Det är en semi-automatisk robot som borrar hål baserat på information i digitala bygghandlingar. Enligt Hilti bidrar roboten till bättre arbetsmiljö för byggarbetarna och högre produktivitet.

Läs även: ”Jag gör exakt det man säger åt mig att göra”

Den nya roboten heter Jaibot och är i första hand till för att borra i tak i samband med installationsmontage. Den kan även användas vid till exempel innerväggsarbeten. Det är moment som är fysiskt krävande och repetitiva samtidigt som de riskerar att exponera byggarbetaren för stora mängder damm. Med andra ord är det en typ av arbetsmoment som ofta pekas ut som lämpliga för robotisering - tunga moment där det är svårt att skapa en god arbetsmiljö för människor. 

Jaibot från Hilti är en semi-automatisk borrobot.

Foto: Hilti

Tidigare har norska företaget N-link lanserat roboten Drilly med snarlik funktion. Sedan dess har N-link och Hilti inlett ett samarbete som bland annat resulterat i lanseringen av Jaibot.

Läs mer: Åtta robotar som är redo för byggarbetsplatsen.

Jaibot använder digitala bygghandlingar, som BIM-modeller, för att positionera hålen, sedan borrar och markera den hålen. Samtidigt sparar den de borrade hålen i de digitala bygghandlingarna. 

Eftersom Jaibot är semi-automatisk kräver den en mänsklig operatör.

– Vi tillhandahåller utbildningen för operatören. Det är inte svårt att lära sig, jag har själv provat och styrningen är intuitiv. Det krävs inga särskilda förkunskaper och på 1-2 dagar blir man en självständig operatör, säger Fabian Penill, projektledare på Hilti.

Om det krävs en människa som styr roboten, vad är då vinsten med Jaibot?

– En stor vinst är att man får en betydligt bättre arbetsmiljö när man inte exponeras för damm, vibrationer eller slitsamma arbetsmoment. Dessutom får man bättre produktivitet. Hur mycket bättre beror på en rad faktorer som borrdjup och mängd armering. På vanliga korta borrdjup är Jaibot ungefär fem gånger så effektiv som utsättning med laser och manuell borrning, säger Fabian Penill.

Läs mer: Hilti lanserar exoskelett för byggarbetare.

I första hand tänker Hilti sig att byggentreprenörer med stora projekt ska vara intresserade av roboten. Det hänger ihop med att bygghandlingarna måste vara digitaliserade för att Jaibot ska kunna arbeta och att det krävs att projektet omfattar cirka 10 000 hål eller fler för att Jaibot ska komma till sin rätt.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljöHiltirobotar

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.