Få hela storyn
Starta din prenumeration

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Digitalisering

Skanskas flaggskeppsprojekt får bättre täckning – ”Uppkopplingen är den svagaste länken just nu”

Publicerad: 5 November 2020, 06:30

Lotta Wibeck, ledare för Skanska Sveriges digitala program. I bakgrunden en visionsbild av projektet Citygate.

Foto: Skanska

Nu ska flaggskeppsprojektet Citygate i Göteborg få bättre täckning tack vare ett samarbete mellan Skanska, Tele2, Cisco och TPO. Men helst skulle Lotta Wibeck, ledare för Skanska Sveriges digitala program, se ett myndighetsinitiativ för att komma till rätta med den dåliga täckningen på landets byggen.


Ämnen i artikeln:

SkanskaCitygate i Göteborgdigitala byggtjänsterGöteborg

Dålig uppkoppling på landets byggarbetsplatser är ett stort problem. Inte bara för att det blir ett frustrationsmoment i mångas vardag, utan också för att det bromsar digitaliseringen av byggbranschen. Därför har projektet Uppkopplad byggplats, ett strategiskt innovationsprogram som drivs av Smart Built Environment med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas under åren 2017-2021, bland annat testat och utvecklat ett koncept som de kallar ”Wifi i harmoni med byggprojektets alla faser”. Det används i dag på ett testbäddsprojekt i Malmö.

Den tekniska lösningen gör att människor och uppkopplade maskiner kan röra sig sömlöst över hela byggarbetsplatsen, ovan och under jord samt in i byggbodarna utan att förlora täckningen, eller behöva koppla upp sig på flera olika nätverk.

Läs mer: Dålig täckning på bygget bromsar digitalisering.

Nu tar Skanska nästa steg och vidareutvecklar lösningen på sitt flaggskeppsprojekt Citygate i Göteborg. Det sker i form av ett samarbete mellan Skanska, Tele2, Cisco Systems och TPO. 

– Vi kommer använda en kombination av accessteknologier som publika macrocell-nät, privat LTE, 5G till Wi-Fi 6 där användaren på byggarbetsplatsen ska kunna röra sig mellan dessa i en Open Roaming-miljö och använda nödvändiga applikationer utan att behöva tänka på hur den är uppkopplad, säger Daniel Erlandsson, projektledare på TPO.

Till skillnad från testbäddsprojektet i Malmö testas och implementeras lösningen på Citygate utan extern finansiering.

– Uppkopplingen är den svagaste länken just nu. Våra digitala hjälpmedel får dåligt rykte, medarbetarna tycker inte att de fungerar, tyvärr är det ofta uppkopplingen som ställer till det. Vi har till och med fått avbryta framgångsrika piloter för att uppkopplingen inte räckt till, säger Lotta Wibeck, ledare för Skanska Sveriges digitala program.

Kort om Citygate

Citygate byggs av Skanska. Det blir Nordens högsta kontorshus och ett nytt landmärke i Göteborg.

Höjd: 36 våningar eller 144 meter.

Yta: 42 000 kvadratmeter.

Byggtid: 2018-2022.

Arkitekt: Henning Larsen Architects

Innehåll: Restaurang, café, mötesplatser, co-workingytor, kontorsservice, möteslokaler, bilgarage, cykelgarage, omklädningsrum, gemensam frontdesk, terrass för avkoppling och möten, med mera.

Det stora lyftet för Citygate blir enligt Lotta Wibeck initialt inte möjligheten att testa nya digitala lösningar, utan de enskilda medarbetarnas upplevelse av att äntligen ha en uppkoppling som går att lita på. 

– Det sparar tid och frustration kring icke värdeskapande dubbelarbete. Medarbetaren vågar arbeta och slutföra arbetsuppgifter digitalt i realtid ute på bygget, för man slipper oroa sig för att dålig uppkoppling gör att man behöver göra om allt när man kommer in i boden, säger hon.

Läs mer: Därför är digitalisering branschens viktigaste fråga.

I nästa steg blir det ett mer tekniskt lyft, en automatiserad datainsamling, där digital utrustning såsom sensorer och kameror, kan nå sin fulla potential. Först i ett tredje steg kommer Skanska att börja testa nya lösningar.

– En oerhört stor fördel är också att vi får ett projekt där vi alltid kan utesluta att tekniskt strul beror på uppkopplingen. För det är mycket annat som kan ställa till det och felsökning tar tid, säger Lotta Wibeck.

Helst av allt skulle hon vilja se ett initiativ från myndighetshåll för att komma till rätta med bristande täckning på landets byggarbetsplatser.

– Det är egentligen otroligt att jag måste jobba med att lösa så att vi kan få täckning på byggarbetsplatserna. Det borde komma en order uppifrån till de stora telekombolagen, säger Lotta Wibeck.

Citygate blir Nordens högsta kontorshus och ett nytt landmärke i Göteborg.

Foto: Skanska

Samtidigt har hon förståelse för att det är svårt för såväl myndigheter som stora etablerade företag att driva den typen av innovation som krävs för att lösa frågan.

– Jag jobbar själv på ett stort etablerat företag. Vi är bra på det vi gör, bygga hus, broar, vägar och tunnlar, men tyvärr blir den typen av traditionella företag också trögrörliga när det gäller digital innovation, det ligger i sakens natur och är inte konstigt alls, säger hon.

Branschen behöver fler ”orkestrerare”

Därför är det enligt Lotta Wibeck helt avgörande att hitta samarbetsparter som står för snabbhet och smidighet. Hon kallar dem för orkestrerare, företag som samlar tekniska lösningar från olika leverantörer och paketerar dem som en tjänst riktad mot byggföretag. Det kommer att bli framtidens melodi, tror hon.

– TPO är ett utmärkt exempel. Det är ett modernt, mindre bolag som jobbat mycket med uppkoppling för tillfälliga evenemang. Saknas något, så uppfinner de det helt enkelt, säger hon.

Läs mer: Missförstånd hämmar digitalisering inom bygg.

Lotta Wibeck är noga med att poängtera att ur byggarnas perspektiv är den tekniska lösningen egentligen ointressant. De behöver en tjänst som gör att de kan arbeta med dataflöden i realtid, utan brutna informationskedjor, och den måste fungera oavsett om projektet är en landsväg i Norrland eller ett husbygge i innerstan. Dessutom måste tjänsten hänga med när projektet förändras från dag till dag.

– I dag kanske vi har fyra våningar, i morgon har vi hunnit montera den femte och då befinner sig alla där. Då måste uppkopplingen också hänga med upp på femte våningen, säger hon.

Våra digitala hjälpmedel får dåligt rykte, medarbetarna tycker inte att de fungerar, tyvärr är det ofta uppkopplingen som ställer till det.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.