Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Industriellt byggande

Efter rekonstruktionen – husfabriken rullar i gång igen

Publicerad: 12 januari 2021, 07:24

Efter ett avstannat projekt och företagsrekonstruktion kan nu Sizes återuppta produktionen i Oskarshamn. ”Nu gäller det att förvalta det förnyade förtroendet”, berättar grundaren och vd:n Niklas Andersson för Byggindustrin.

Foto: Martin Palm

I höstas genomgick Sizes en rekonstruktion och tvingades säga upp stora delar av personalstyrkan. Men nu har den industriella trähustillverkaren kommit ut på andra sidan och är redo för produktionsstart i februari.


Ämnen i artikeln:

Sizeshusfabrikträhus

Sizes, med säte i Oskarshamn, startade upp sin produktion i februari 2019. Under tiden som följde tecknades ramavtal med Rikshem och Kuststaden och bolaget planerade att expandera och öppna en andra produktionsanläggning. 

Under våren 2020 stannade ett planerat projekt av strax inpå produktionsstart. Bakgrunden vara att beställaren fick svårt att få finansiering på grund av det osäkra läget då coronapandemin oroade som mest.

LÄS MER: Hoppfullt på Sizes trots rekonstruktion 

Den inställda produktionen innebar att Sizes fick säga upp många av sina anställda och snart följde företagsrekonstruktion.

Men sedan december har utvecklingen vänt, berättar Niklas Andersson, vd och grundare av Sizes, för Byggindustrin.

– Rekonstruktionen gällde våra bolag Sizes Prefab och Sizes Entreprenad. I Prefab-bolaget landade rekonstruktionen i ackordsförhandling den 16 december och processen kunde rundas av den 6 januari i år. Rekonstruktionen av entreprenadbolaget landade i en konkurs på egen begäran. Den verksamheten återupptar vi i ett annat bolag, säger Niklas Andersson.

Det tidigare uppskjutna projektet har nu kommit i gång och Sizes produktion startar igen den 15 februari.

– Projektet som står på tur består av närmare 200 lägenheter och uppförs i Nykvarn, säger Niklas Andersson.

LÄS MER: Trähusföretag i miljardaffär

Det har inte stått helt still för Sizes under andra halvan av 2020. 

– Vi har haft en bemanning med 15-20 personer som har arbetat med att effektivisera våra processer, säger Niklas Andersson.

Många av de som Sizes tvingades upp har nu kunnat komma tillbaka.

– Vi har kunnat återanställa väldigt många och även nyanställt. När vi kommer igång med produktionen kommer vi att vara ungefär 120 personer, säger Niklas Andersson.

Efter ett halvår med produktionspaus ser han fram emot utvecklingen under 2021.

– Nu handlar det om att förvalta det förnyade förtroende som vi fått och vi har en del på gång framöver, säger Niklas Andersson.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Sizeshusfabrikträhus

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.