Få hela storyn
Starta din prenumeration

lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Teknik

Assa Abloy om tekniken: "I praktiken är det ett contechbolag vi har förvärvat"

Publicerad: 9 februari 2021, 08:42

Samuel Asarnoj, affärsområdeschef för segmentet Construction inom Assa Abloy Global.

Foto: Assa Abloy

Assa Abloys lösning för biometrisk inpassering till byggarbetsplatser är ett framsteg för säkerheten, men systemet kan erbjuda mer än så.


Ämnen i artikeln:

säkerhetID06

– Det som är mest intressant är vad vi kan göra med de data som samlas in till byggbolagen, säger Samuel Asarnoj, affärsområdeschef för segmentet Construction inom Assa Abloy Global Solutions.

Fingeravtrycksläsningen som kopplas till ID06-kortet eliminerar i princip möjligheten till systematiskt fusk med korten och säkerställer att rätt person – inte bara rätt kort - är på byggarbetsplatsen. I början av 2020 förvärvade Assa Abloy bolaget Biosite, marknadsledande i Storbritannien inom teknik för biometrisk inpassering inom byggbranschen.

LÄS MER: Betonmast säkrar bygget med fingeravtryck 

– Bolagets grundare doktorerade inom bildbehandlingsalgoritmer och kom fram till en beräkningsalgoritm som ger god inläsning av fingeravtryck med dålig kvalitet, vilket lätt blir fallet inom byggsektorn där man arbetar med händerna och får slitna eller smutsiga fingeravtryck, säger Samuel Asarnoj.

Unikt för Biosite är också systemarkitekturen som gör att inga fingeravtryck, som är känslig data, sparas. 

– Vid varje inläsning beräknas en envägskrypterad textsträng som knyter dig till din profil. Strängen räknas sedan om varje gång du sätter fingret mot läsaren. Allt drivs i enlighet med GDPR, säger Samuel Asarnoj.

Med de data som samlas in varje gång en person passerar en accesspunkt kan byggbolag få analyser av vilka kompetenser och organisationer som vistas på arbetsplatsen.

– Vi gör det möjligt att få koll på flödena av personal, material samt ritningar och planer. I praktiken är det ett contechbolag som vi har förvärvat, säger Samuel Asarnoj.

Regionchefen kan följa bygget live

Han ger ett konkret exempel på hur systemet kan användas.

– Är du regionchef med ansvar för fem projekt kan du från kontoret se live vad som händer på alla byggen. Du kan se i realtid hur många plattsättare eller kranförare som är på plats.

Genom öppna API:er – möjligheten för olika applikationer att prata med varandra – kan användaren integrera data om vad som sker på byggarbetsplatsen med huvudentreprenörens interna projektstyrningsverktyg. 

– Analysmöjligheterna är obegränsade, säger Samuel Asarnoj.

Under året kommer Assa Abloy att installera tekniken på fler byggprojekt. 

– Vi för samtal med i princip alla större byggbolag, säger Samuel Asarnoj.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

säkerhetID06

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.