Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Teknik

Här driver bostädernas solceller även själva byggarbetsplatsen

Publicerad: 24 november 2020, 09:49

Refik Salievski är specialist inom teknisk utveckling på Boklok.

Foto: Boklok

Sedan ett par år tillbaka installerar Boklok solceller på alla sina hus. Nu har man gått steget längre och kopplat på strömmen före inflyttning för att kunna driva själva byggarbetsplatsen på egen solenergi. Refik Salievski, specialist inom teknisk utveckling, berättar mer.


Ämnen i artikeln:

Boklok

I projektet Pilkvisten i Landskrona har Boklok kopplat på solcellerna redan under produktionen. 

Var kom den idén ifrån?

– Det var produktionschefen Mikael Fischer som kom på detta och gjorde ändringar i projekteringen för att så snabbt som möjligt koppla på solcellerna. Det är en utmärkt idé och vi skissar på hur detta skulle kunna implementeras i andra projekt framöver.

Läs även: Boklok-chef får ny roll

På en solig dag kan solcellerna på Pilkvisten komma upp i 30 kilowattimmar per timme, vilket räcker och blir över till byggbodar, verktyg och maskiner. Finns samma möjlighet på fler håll än i södra Sverige?

– Vi bor ju i ett avlångt land och förutsättningarna ser olika ut. I vissa projekt kan vi producera mycket el och i andra blir det mindre. På Boklok bygger vi så kostnadseffektivt som möjligt och vi vill inte tillföra kostnader på bostadsköparna som överskrider nyttan med elproduktionen. 

Vad gör Boklok mer när det kommer till förnybar energi?

– Vi har höga ambitioner, och solceller på taken är bara första steget. Vi medverkar bland annat i en testbädd i Malmö där vi prövar olika innovationer inom grön teknologi. De delar som funkar bra har vi sedan möjlighet att standardisera i vårt byggsy­stem så att alla våra projekt kan bli ännu mer hållbara.

Läs även: Första Boklok-affären i Storbritannien 

När är de två bostadsrättshusen i Pilkvisten färdiga?

– I vinter är det dags för inflyttning, och i god tid innan de boende flyttar in kopplas solcellerna om för att producera solel för bland annat hushållsel. Överskottet säljs och blir ett tillskott i bostadsrättsföreningens kassa.I projektet Pilkvisten i Landskrona har Boklok kopplat på solcellerna redan under produktionen. 

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Boklok

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.