Få hela storyn
Starta din prenumeration

fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Teknik

LISTA: Fyra förarlösa fordon för byggbranschen

Publicerad: 5 februari 2021, 10:08

Volvo TA15 utvecklades bland annat genom testförsök i Göteborg med Skanska och har tagit hem det prestigefyllda designpriset Red Dot Award.

Foto: VolvoCE

Volvos förarlösa dumper TA15 är ett exempel på autonoma fordon för byggsektorn. Men Volvo är inte det enda företaget som satsar hårt på automation. Här är ytterligare några exempel.


Ämnen i artikeln:

automatisering

LÄS MER: Volvos förarlösa dumper i Skanskas test 

Modern maskinstyrning

Foto: Liebherr & Leica

Schweizisk-tyska Liebherr har arbetat med att öka graden av automatisering av sina entreprenadmaskiner i flera år. Ett nytt steg togs i fjol när ett samarbete inleddes med Leica Geosystems om att integrera maskinstyrningsteknik i Liebherrs grävare. Tekniken gör det möjligt att följa maskinens framdrift på distans och tar utvecklingen ett steg närmare full automation.

Mångsidig fyrhjuling

Foto: Honda North America

Japanska Honda har tagit fram ett lätt, självkörande off-road-fordon som påminner om en fyrhjuling. Fordonet kallas Autonomous Work Vehicle, AWV, och kan med hjälp av AI och GPS-teknik köra utrustning och förnödenheter till svåråtkomliga platser. Fordonet är byggt med en bas där det lätt går att fästa påbyggnader som passar det specifika ändamålet.

Styrs med drönare

Foto: Doosan Infracore

Det Sydkoreanska bolaget Doosan visade 2019 upp en helhetslösning för byggarbetsplatser, Concept-X, där man med hjälp av drönare övervakar arbetsplatsen från ovan och styr förarlösa hjullastare och grävmaskiner. Tanken är att föra bort människan från riskfyllda moment och låta maskinen göra jobbet. Planen är att Concept-X som helhet ska vara ute på marknaden 2025.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

automatisering

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.