Få hela storyn
Starta din prenumeration

Affärer i byggsektorn

ANALYS: ”Infrastrukturen sticker ut under byggarnas lågsäsong”

Publicerad: 6 maj 2021, 12:28

Byggarnas orderböcker tycks fyllas med infrastruktur, konstaterar Byggindustrins Anders Siljevall i en analys av årets första kvartalsrapporter. NCC:s trafiklösning inför Tingstadstunnelns renovering, som syns i bakgrunden, redovisas dock i nästa kvartal.

Foto: Joakim Kröger, NCC / Stefan Jellheden

Årets första kvartal hör alltid till det svagaste för byggföretagen. Men är det något som sticker ut är det en allt större mängd infrastruktur i orderböckerna, skriver Byggindustrins Anders Siljevall.


Ämnen i artikeln:

NCCPeabVeidekkeSveviainfrastruktur

NCC:s vd och koncernchef Tomas Carlsson konstaterar att årets första kvartal är lågsäsong för bolaget. Det är naturligt med tanke på väderleken. Asfaltsverksamheten står stilla och det är lägre aktivitet i entreprenadrörelsen. Ändå är Carlsson nöjd och hänvisar till en stark orderstock och ihållande resultatförbättringar i många delar av bolaget.

Infrastrukturen lyfts fram som ett framtidsområde. Såväl Sverige som Norge och Danmark satsar stort på både nybyggnad som underhåll av infrastrukturen och det märks av i orderingången. För affärsområdet Infrastructure uppgick orderingången i första kvartalet 2021 till 5,4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med knappt 4,8 miljarder kronor under samma period 2020. Ett avtal som lyfts fram är uppdraget att bygga den nya tunnelbanestationen Hagastaden i Stockholm, med ett ordervärde på 1,2 miljarder kronor.

Byggverksamheten ser inte samma utveckling som infrastrukturen. Både Building Sweden och Building Nordics såg en minskande orderingång i kvartalet. Samma trend syns inom industri och fastighetsutveckling.

Starkare orderingång för Svevia

Även för Svevia är första kvartalet traditionsenligt ett svagt kvartal. Men det som sticker ut är en starkare orderingång – 900 miljoner kronor högre än för samma period i fjol – och vd och koncernchef Anders Gustafsson beskriver orderstocken som historiskt stark. Liksom för NCC sticker infrastrukturen här ut som ett område där särskilt mycket affärer trillar in. Svevias division Anläggning, som rymmer bolagets verksamhet inom ny- och ombyggnationer, såg en ökad orderingång från 430 miljoner kronor under kvartal ett i fjol till 700 miljoner kronor för samma period i år.

Veidekke samlar krafterna

Veidekke har slagit ihop affärsområdena Anläggning och Industri och bildat ett nytt – Infrastruktur, som ska leverera såväl vägar och broar som grus och asfalt. Detta för att kunna leverera ett mer koordinerat erbjudande till kunderna. Och tittar man på resultatet för Veidekke Infrastruktur i kvartal ett 2021 så bättrades resultatet på något från samma period i fjol: från -207 miljoner norska kronor till -132 miljoner.

Veidekke presenterade för två år sedan strategin att prioritera lönsamhet över tillväxt och ta mindre risker i verksamheten. Det är en devis som många byggbolag har anammat de senaste åren och för Veidekkes del ser den ut att ha gett resultat. Men detta är inte den största förändringen som den norska storbyggaren har genomfört den senaste tiden. Hösten 2020 såldes fastighetsutvecklingsverksamheten, som nu verkar under namnet Nordr.

”Vi är ett tydligare bolag på många sätt efter att vi sålde Veidekke Eiendom”, konstaterade koncernchefen Jimmy Bengtsson under bolagets kapitalmarknadsdag på rapportdagen, torsdag 6 maj.

Som helhet gick Veidekke från minus till plus i kvartalet. Från ett negativt resultat på -116 miljoner norska kronor i kvartal 1 2020 till ett positiva 28 miljoner under samma period 2021. Detta trots lägre aktivitet än i fjol. 

Hittills tycks alltså renodlingen gett ett välbehövt fokus till Veidekke. Som Jimmy Bengtsson konstaterade på kapitalmarknadsdagen om bolagets mål för de närmsta åren: ”Vi ska ha laserfokus på hela entreprenadkedjan”.

Anläggning växer när resten krymper

Peab, som har vuxit så det knakat inom ballast och beläggning, märker nu av säsongsvariationerna mer än någonsin och det sätter sina spår i omsättningen och resultat som båda är mindre i kvartal 1 2021 jämfört med samma period i fjol. Men det är inte bara affärsområde Industri som står för minskningen. Affärsområde Bygg minskade sin nettoomsättning med sex procent och även Projektutveckling har haft en något lägre omsättning.

Annat är det på anläggningssidan. Affärsområdet Anläggning har ökat omsättningen i kvartal 1 från 2,7 miljarder kronor i fjol till nära 3,1 miljarder samma period i år – en ökning med 12 procent. Framför allt står Drift och underhåll för ökningen. Tittar man framåt ser det också ljust ut inom just infrastruktur: Orderingången ökade i kvartalet med över en miljard kronor jämfört med samma kvartal 2020. Enligt Peab står vägar och annan infrastruktur för den största andelen av orderstocken, med 35 procent.

Våren får utvisa om det även fortsättningsvis kommer att vara infrastrukturen som står för skönsången eller om variationerna jämnar ut sig i takt med ett bättre husbyggar- och asfaltskokarväder.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.