Få hela storyn
Starta din prenumeration

Affärer i byggsektorn

Tidig samverkan ger byggboom i Luleå

Publicerad: 5 maj 2021, 14:37

Utvecklingsområdet Kronan i Luleå kommun ligger på det gamla regementsområdet Lv7.

Foto: Luleå kommun

Runtom i Sverige finns tusentals planer för hur regioner, städer och platser ska växa och förändras de kommande åren. Byggindustrin tittar närmare på hur och var kommunerna planerar att bygga framöver. Först ut är Luleå.


Ämnen i artikeln:

Luleå kommunLuleåbostadsbyggande

De senaste åren har Luleå jobbat hårt för att locka nya aktörer till kommunen, framför allt vad gäller bostadsbyggandet där man länge haft ett underskott. 

Helén Wiklund Wårell är stadsbyggnadschef på Luleå kommun. Enligt henne är den stora utmaningen just nu tillgång till mark, och planer för fler bostäder och arbetsplatsområden. 

Hur jobbar ni för att planprocessen ska vara så snabb som möjligt?

– Vi jobbar bland annat med det vi kallar Byggdialogen, som är en väg in för de som vill bygga i Luleå. Byggdialogen är en arena för samtal där aktörer får snabb respons på sin idé och möjlighet till vägledning för att vidareutveckla förslaget. Det kan handla om allt från stora utvecklingsprojekt, förfrågningar om lokalisering till att en bostadsrättsförening vill utveckla sin fastighet, berättar hon. 

Därefter träffar aktörerna representanter från hela kedjan i samhällsbyggandet på byggdialogmöten. 

Om förslaget stämmer överens med kommunens övergripande inriktning och bedöms lämpligt blir det ett politiskt ärende om att genomföra markanvisning och/eller detaljplan.

– Efter dialogen går förslaget vidare till beredning för djupare analys av förutsättningar och lämplighet. Om förslaget stämmer överens med kommunens övergripande inriktning och bedöms lämpligt blir det ett politiskt ärende om att genomföra markanvisning och/eller detaljplan. 

Rent generellt är det tidig samverkan i planprocessen som gäller – att redan från början jobba med aktörerna med den aktuella planen. 

Hur har byggnadsplanerna påverkats av pandemin? 

– För pågående projekt kan vi se viss fördröjning kopplat till sjukdomsfrånvaro men också tillgång till material, där stängda gränser påverkat till viss del. 

Maria Norlander

 

Spännande exploateringsprojekt i Luleå de kommande åren:

Hertsöfältet

Här finns 74 hektar planlagd mark för industri. Området ligger nära både järnväg och Luleå hamn. 

 

Rutvik industriområde

 

Hertsöheden

Ett framtida bostadsområde med möjlighet till cirka 1 000 nya bostäder.

 

Kronan

Stadsdelen disponerades länge av regementet Lv 7, men när det flyttades till Boden 1992 började man prata om att exploatera området – vilket pågår just nu. När stadsdelen är fullt utbyggd 2030 ska här finnas 2 000 nya bostäder, ett eget centrum, skola, äldreboende och idrottshall. 

 

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.