Få hela storyn
Starta din prenumeration

Expertsvar Digitalisering

Hur hänger BIM Alliance, Beast, Smart Built Environment och Buildingsmart ihop?

Publicerad: 2 december 2020, 21:27

Hej Olle! Jag har svårt att hålla isär olika organisationer och initiativ inom digitalisering i branschen, till exempel BIM Alliance, Beast, Smart Built Environment och Buildingsmart. Hur hänger de ihop? /Lars


Ämnen i artikeln:

byggföretagandedigitala byggtjänster

Svar: Hej Lars! Det är inte helt lätt att hålla isär, särskilt när vissa namn är förvillande lika varandra. Ett försök att sammanfatta detta kort skulle vara att BIM Alliance, Beast och Geoforum Sverige är medlemsorganisationer som långsiktigt driver digitaliseringsfrågor för sektorn, där BIM Alliance har stort fokus på BIM, Beast jobbar primärt med e-handel och Geoforum med geodata- och GIS-frågor (geografiska informationssystem). De har stor beröring med varandra och samarbetar också ofta där områdena möts. 

Smart Built Environment är ett av Sveriges 17 strategiska innovationsprogram och driver konkreta projekt och initiativ inom digitalisering. Programmet är finansierat till hälften av statliga forskningsfinansiärer och till hälften av sektorn, och ska pågå i 12 år från starten 2016. Buildingsmart är en internationell organisation som driver standardisering och implementering av BIM, där ett stort antal länder är medlemmar. Det svenska medlemskapet hanteras av BIM Alliance, så i Sverige är Building­smart en del av BIM Alliance.

/Olle Samuelson, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.