Få hela storyn
Starta din prenumeration

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

Dröjsmålsränta – så mycket måste du betala

Publicerad: 8 februari 2021, 13:33

Hej! I en faktura anges 18 procents dröjsmålsränta. Måste man betala så mycket? /Kenta


Ämnen i artikeln:

Finansiering

Svar: Hej Kenta! Om inte parterna har kommit överens om någon viss räntesats gäller räntelagen. Vid betalningsdröjsmål utgår då ränta med den vid varje tid gällande referensräntan, för närvarande 0,0 procent, med ett tillägg av åtta procentenheter, alltså 8,0 procent. Men inget hindrar parterna från att avtala om något annat, antingen i det skriftliga entreprenadkontraktet eller på annat sätt.

Det är inte möjligt för en part att ensidigt bestämma en viss räntesats enbart genom att skriva in den i en faktura.

Det är dock inte möjligt för en part att ensidigt bestämma en viss räntesats enbart genom att skriva in den i en faktura. Inte ens om man har betalat kapitalbeloppet i en faktura där räntan framgår, anses man som huvudregel bunden. Det krävs alltså något ytterligare moment, såsom exempelvis att parterna diskuterat frågan eller att en ren räntefaktura har betalats.

/Entreprenadjuristerna 

Entreprenadjuristerna hjälper läsarna att reda ut kniviga juridiska spörsmål. Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich från Stockholms Byggmästareförening och från Sveriges Byggindustrier.

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

 

Ämnen i artikeln:

Finansiering

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.