Få hela storyn
Starta din prenumeration

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

När ska beställaren tillhandahålla tillfällig elförsörjning?

Publicerad: 8 februari 2021, 13:38

Hej! Det står inget i AF-delen i förfrågningsunderlaget om tillfällig el. Är det då beställaren som ska tillhandahålla elförsörjning? /Anna


Ämnen i artikeln:

ABT06entreprenadjuridik

Svar: Huvudregeln enligt AB 04 kap. 1 § 9 och ABT 06 kap. 1 § 10 är att entreprenören ska anskaffa allt som krävs för utförande av entreprenaden om inte annat föreskrivs i kontraktshandlingarna. Utförande av en entreprenad kräver normalt tillgång till el. Eftersom det i aktuellt fall inte står något i kontraktshandlingarna om att beställaren tillhandahåller el måste entreprenören själv anskaffa elförsörjning. Finns det däremot el inom arbetsområdet tillhörande beställaren har entreprenören rätt att mot skälig ersättning använda sig av befintlig el om det kan ske utan hinder för beställaren.

/Entreprenadjuristerna 

Entreprenadjuristerna hjälper läsarna att reda ut kniviga juridiska spörsmål. Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich från Stockholms Byggmästareförening och från Sveriges Byggindustrier.

Har du också en fråga till våra experter?

Mejla den till expertsvar@byggindustrin.se 

 

Ämnen i artikeln:

ABT06entreprenadjuridik

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.