Få hela storyn
Starta din prenumeration

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

Så agerar du om beställaren håller inne betalning

Publicerad: 5 maj 2020, 08:01

Hej! Vår beställare innehåller betalning. Detta trots att vi fakturerat i enlighet med betalningsplanen och trots att vi bara är oense om en bråkdel av beloppet. Vi tror att beställaren agerar så här eftersom beställaren vet att vi ligger illa till med anledning av coronaviruset och därför räknar med att vi kommer att godta lägre betalning. Får beställaren göra så här? Vi har avtalat om att AB 04 ska gälla för entreprenaden.


Svar: Hej! Beställaren är skyldig att under entre­­prenadtiden betala kontraktssumman enligt avtalad betalningsplan (AB 04 kap. 6 § 12). Men beställaren har rätt att hålla inne skäligt belopp avseende vissa motfordringar, bland annat för krav på viten och skadestånd (kap. 6 § 16). Beställaren får därutöver inte hålla inne betalning. Om beställaren inte betalar i tid och på felaktig grund håller inne betalning har ni rätt till dröjsmålsränta enligt räntelagen (referensränta + 8 procent), om inte annan räntesats angivits i kontraktshandlingarna (kap. 6 § 18).

/Entreprenadjuristerna på Byggföretagen och Stockholms Byggmästareförening

Entreprenadjuristerna hjälper läsarna att reda ut kniviga juridiska spörsmål. Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich från Stockholms Byggmästareförening och från Sveriges Byggindustrier.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.