Få hela storyn
Starta din prenumeration

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Etik

Här hittar du branschens råd kring mutor

Publicerad: 25 september 2020, 10:12

På vårt bolag hade vi för ett tag sedan en diskussion med fack och skyddsombud kring frågor om mångfald och sund konkurrens. Alla håller med om att det är viktiga frågor men också att det är svårt att nå ut och att skapa samsyn/förståelse. De som jobbar med att sälja in uppdrag och jobb har kanske ofta en bättre bild än produktions­personalen ute på byggena. Att en leverantör bjuder ett arbetslag på en pubrunda ”kan väl inte vara så farligt, gubbarna blir ju glada”. Vi kom fram till att det hade varit bra ifall det hade funnits något lättillgängligt informationsmaterial som hade gått att sprida till alla anställda som en hjälp för att lyfta dessa frågor och skapa just ett gemensamt synsätt. Var kan man hitta något sådant?/Rosa


Ämnen i artikeln:

mutbrottEtiska rådet

Svar: Hej Rosa och tack för din fråga! Ni är inte ensamma om att fundera just på det här sättet kring frågor om sund konkurrens och mångfald. Var går olika gränser, vad är okej och vad ska man tacka nej till? Eller rent av rapportera?

Stora bolag har ofta egna resurser för att hantera detta, men som vi vet består bygg- och installationsbranschen till allra största delen av medelstora eller små bolag. Där är det svårare att skapa staber som jobbar med dessa frågor.

Som hjälp har Etiska rådet tagit fram en utbildning som är tillgänglig för alla.

Den berör områdena korruptionsbekämpning, mångfald samt sund konkurrens. Det är en så kallad e-learning, det vill säga att man gör den digitalt, och är därmed alltid tillgänglig. Den är kostnadsfri och tar cirka 20 minuter att genomföra.

Om du låter alla anställda genomgå den så lägger ni en bra grund för framtida diskussioner och beslut.

Byggetik.se hittar du utbildningen.

Lycka till!

/Urban Månsson, ordförande Samhällsbyggnadssektorns etiska råd

Urban Månsson.

Foto: Svensk Byggtjänst

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Ämnen i artikeln:

mutbrottEtiska rådet

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.