Få hela storyn
Starta din prenumeration

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Expertsvar Hållbarhet

Tomt på kontoren på grund av corona – hur agerar vi som fastighetsbolag hållbart?

Publicerad: 25 september 2020, 10:04

Hej, vi är ett mindre fastighetsbolag som hyr ut kontorslokaler. I och med corona står många av dessa mer eller mindre tomma. Hur ska vi agera ur ett hållbarhetsperspektiv?/Per-Ove


Ämnen i artikeln:

coronakontor

Svar: Hej Per-Ove! Du ställer en bra fråga som naturligtvis är svår att besvara på ett entydigt vis. Det beror dels på att företeelsen är helt ny och att det är svårt att uppskatta hur länge vi kommer att arbeta mer eller mindre hemifrån. En annan faktor är om kontoret är helt tomt eller om det används till viss del av en begränsad andel människor. Det första jag tycker man ska göra är att ha en nära konstruktiv dialog med hyresgästen, för det är den som bestämmer om kontorslokalen brukas eller inte. Om lokalen inte används finns det naturligtvis större möjligheter att enas om att eventuellt driftmässigt minska ventilation, uppvärmning eller kanske så här års kylan. 

Läs även: Lätt att trampa snett bland miljöargumenten

I en lokal som används delvis av ett fåtal personer är det naturligtvis svårare att göra en liknande insats. Det är ju även ovisst hur länge vi kommer att ”undvika” våra kontor, och dessutom väcker coronaläget en del frågor om hur vi kommer att utnyttja kontoren i ett framtida ”normalläge”. Här tror jag att man som kontorslokalägare ska vara nyfiken och följa utvecklingen och kanske till och med vara proaktiv mot sina hyresgäster – initiera en dialog kring hur de ser på denna utveckling och på så vis lära sig mer om vilka olika lösningar som finns runt hörnet. Sannolikt kommer vi inte att hamna tillbaka på exakt samma ruta som innan corona fick oss att lämna våra kontor. 

/Johan Nuder, expert på Centrum för hållbart byggande

Johan Nuder.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Ämnen i artikeln:

coronakontor

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.