Få hela storyn
Starta din prenumeration

Infrastruktur

Det här är Ali Sadeghi

Publicerad: 5 maj 2021, 07:08

Ali Sadeghi, programdirektör på Trafikverket, är den som ska leda Sverige fram till nya stambanor.

Foto: Mattias de Frumerie

Trafikverkets programdirektör för nya stambanor, Ali Sadeghi, berättar om sin mest spännande tågupplevelse och vad som gör att projekt lyckas:


Ämnen i artikeln:

järnvägTrafikverket

Byggindustrin talar i en längre intervju med Ali Sadeghi om de nya stambanorna. Läs även: Han leder arbetet med nya stambanor-en flygnörd på spåret 

Här följer några korta frågor till Ali Sadgehi om: 

Förebilder?

”Mina föräldrar som etablerade sig i ett nytt land. De startade om sina liv och vågade ta steget för att skapa sig en bättre framtid.”

Mest spännande tågupplevelse?

”Shinkansen mellan Tokyo och Nagoya är det svårt att inte vara imponerad av. Jag satte en guldtia på högkant i fönstret och skakningarna var så små att den inte tippade under hela resan. Det är enorma pengar de plöjer ned för att få denna punktlighet och hastighet.”

Senast lästa bok?

”Alltså jag läser inte mycket, jag är en person som gillar att ta en bärs i solen! Men visst, det senaste jag läste var nog Bombmakaren och hans kvinna av GW Persson och det var för två somrar sen.”

Om du skulle tvingas välja annat yrke?

”Jag tror att jag skulle ha blivit en bra polis. Det var något jag funderade på och det skulle ha passat mig både utifrån det fysiska som krävs och att hantera människor i svåra lägen.”

Läs även: Hundra miljarder mer till ny infrastruktur – ska säkra höghastighetstågen 

Om ett yrke som inte skulle passa dig?

”Jag är visserligen analytiker men med halvdåligt tålamod. Jag skulle till exempel inte ha blivit någon bra jurist med tanke på allt det man måste läsa. Jag läser visserligen rapporter men jag uppskattar också medarbetare som kan ge mig huvudpitcharna ur dem.”

Om vad som krävs för att ett projekt ska lyckas?

”Rent krasst handlar det om människor. Uppdraget kan vara hundraprocentigt definierat, du kan ha alla arbetssätt och metoder på plats och så har du människor som skiter i det, då kommer det att gå åt helvete. Ytterst är det vi människor som avgör om saker och ting blir bra eller inte. Med rätt personer på rätt plats med rätt attityd, vilja och kvalitet så åstadkommer man underverk.”

 

Det här är Ali Sadeghi:

Född: I Teheran.

Bor: I parhus i Sundbyberg.

Ålder: 44 år.

Utbildning: Fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Kandidatexamen i fastighetsekonomi och därefter studier till högskoleingenjör inom bygg på KTH. 

Karriär: Började 1999 på Luftfartsverket och jobbade med fastighetsutveckling och projekteringsledning där. Därefter (sedan 2006) olika chefsroller på Banverket och Trafikverket.

Familj: Fru och två barn på 10 och 13 år.

Fritid: Familj, träning, resor, sommarhuset- en 100 år gammal timmerkåk i Sörmland. 

Träning: Tränar 10-åringar i fotboll en kväll i veckan: ”Den glädje som är när vi ses är så inspirerande. De älskar mig och jag älskar dem”. Är även instruktör i taekwondo två kvällar i veckan.

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

järnvägTrafikverket

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.