Få hela storyn
Starta din prenumeration

Infrastruktur

Hisingsbron invigs– trots allt

Publicerad: 7 maj 2021, 10:19

Hisingsbron i mars 2021.

Foto: Max Hjalmarsson

Trots konstruktionsproblemen ska Hisingsbron invigas på söndag.


Ämnen i artikeln:

Göteborg

”En bro är inte bara en bro. Det är en länk mellan människor och stadsdelar. Det är en pusselbit i en större plan för stadens utveckling, en portal för sjöfarten och ett landmärke för Göteborg”. Orden finns att läsa på Göteborgs stads hemsida. Men för några veckor sedan kom de fina orden och glädjen kring bron av sig när förändringar i konstruktionen upptäcktes.

Läs även: NCC river kontrakt med underentreprenör på Västlänken: ”Förtroendet är rubbat”

Göteborgs-Posten beskriver att det är inom brons lyftspann som vissa stålkonstruktioner deformerats. Inuti lyftspannet är utrymmet uppdelat i sektioner, avdelade genom mindre väggar som löper från golv till tak, så kallade tvärskott. Tvärskotten under det område som bär störst vikt har dock böjts. Trafikkontoret vet just nu inte vet vad som orsakat själva deformationen och förstärkningsarbeten måste  göras.

Efter olika typer av mätningar har man kommit fram till att förändringarna inte innebär någon akut fara och att trafiken kan släppas på som planerat på söndag den 9 maj. Göteborgs-Posten uppger att Trafikkontoret har varit i kontakt med externa experter och fått veta att bron klarar av bärighetsklass 1 (BK1) utan förstärkningar. Alla fordon som är tillåtna att köra på en väg, som inte kräver dispenser, får släppas på. För tunga fordon krävs dispens. Hur det blir med spårvagnarna som ska börja trafikera bron i sommar vet ingen ännu. 

Läs även: Byggbolag i Göteborg går samman 

Om Hisingsbron inte kan utnyttjas fullt ut kan det innebära att inte heller Göta älvbron kommer att kunna rivas som planerat.

Fakta Hisingsbron:

När Hisingsbron är stängd har den en segelfri höjd på 12 meter. När den står i öppet läge har den en segelfri höjd på 28 meter. De fyra pylonerna på mitten av bron har en höjd på cirka 35 meter över vattenytan.

 

Hisingsbron har två fordonstrafikfält i vardera riktning, ett körfält för kollektivtrafik i vardera riktning samt dubbelriktade gång- och cykelbanor på båda sidor. Hisingsbron har en total brolängd på 1380 meter, om man räknar med samtliga delar på land, det vill säga ramper, kollektivtrafikbron och Stadstjänarebron inklusive Arpeggio, brodelen över Göta älv, som är 440 meter.

 

Källa: Göteborgs stad

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Göteborg

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.