Få hela storyn
Starta din prenumeration

Digitalisering

Contechbolaget gör sitt största förvärv hittills: ”De ligger långt fram i utvecklingen”

Publicerad: 6 maj 2021, 05:05

Dan Friberg, vd för Infobric, berättar att bolaget har haft ögonen på brittiska MSite under en längre tid. ”De har byggt upp en imponerande kundbas”, säger han.

Foto: Deniesé Thorvaldsson / Infobric

Infobric fortsätter att växa. Nu köper contechbolaget brittiska MSite, ett av Storbritanniens ledande teknikbolag inom personalhantering på byggarbetsplatser. Infobrics Dan Friberg berättar för Byggindustrin om affären.

■ Så skiljer sig personalhanteringen mellan Sverige och Storbritannien.
■ De internationella planerna.
■ De spännande hållbarhetslösningarna.


Ämnen i artikeln:

Infobriccontech

MSite, som har 59 anställda, har varit verksamma i Storbritannien i 20 års tid och är marknadsledande med sina digitala verktyg för närvarokontroll, personalhantering, inskrivning med mera. Bland kunderna finns branschgiganter som Vinci, Balfour Beatty, Morgan Sindall och Bam och sammanlagt har bolaget över 1,4 miljoner registrerade användare. Nu blir bolaget en del av den snabbväxande nordiska koncernen Infobric.

Dan Friberg, vd och koncernchef för Infobric Group, berättar för Byggindustrin att de har följt MSite länge.

– MSite har gjort en liknande resa i Storbritannien som vi har gjort i Norden och har byggt en imponerande kundbas med stora internationella kunder inom byggbranschen, säger han.

LISTA: Förvärven som format om contech-branschen  

Kan erfarenheten från Storbritannien komma till nytta för Infobrics nordiska kunder?

– Storbritannien har länge varit ett föregångsland när det kommer till både arbetsmiljöhantering och digitalisering i byggbranschen. Det innebär att MSite ligger långt fram i utvecklingen när det kommer till bland annat biometri, datahantering och kompetenskontroller. Vi ser fram emot att samla våra gemensamma erbjudanden och på så sätt öka kundnyttan på alla våra marknader.

MSite har en tydlig hållbarhetsprofil, nämner ni. Finns det exempel på hur de jobbar med de frågorna?

– Precis som Infobric har MSite ett tydligt fokus på produktivitet, arbetsmiljö och miljö – tre viktiga hållbarhetsaspekter för byggbranschen. MSite ligger i framkant med både digitala arbetsplatsintroduktioner och inskrivningar. Detta säkerställer att det är rätt individer på rätt plats och att alla på arbetsplatsen vet hur de ska arbeta säkert. MSite har även många spännande lösningar för datavisualisering, där byggprojekt exempelvis kan se och mäta sina klimatavtryck.

I Storbritannien är arbetsmiljöaspekten mer drivande

Finns det skillnader mellan Storbritannien och Infobrics övriga marknader när det kommer till rutiner för personalhantering och liknande?

– Ja, det finns det. De stora skillnaderna är vilka drivkrafter som ligger bakom införandet av en mer kontrollerad personalhantering, säger Dan Friberg och utvecklar:

I Storbritannien är arbetsmiljöaspekten mer drivande i hur man utvecklar personalhanteringen, där man har ett personligt, digitalt CSCS-kort som fungerar som ett ”körkort” dit man kopplar de arbetsmiljöutbildningar, certifikat och kompetenser varje individ har. 

– Detta kort är det man använder för föranmälan, introduktion och access till byggarbetsplatsen. Här är kopplingen mellan individ och arbetsgivare inte lika viktigt, utan fokus är på att den arbetsmiljöansvariga parten har säkerställt att varje individ som är på arbetsplatsen lever upp till gällande krav. 

LÄS MER: Därför konsolideras contech-branschen just nu 

Det finns också skillnader mellan Sverige och Storbritannien på hur man ser på integritetsfrågan, man använder till exempel inte personnummer på korten man identifierar sig med på byggarbetsplatsen på den brittiska marknaden. 

I Sverige är det andra drivkrafter som drivit på utvecklingen. Här är det främst Skatteverket som drivit på införandet av skatteförfarandelagen med lagkravet på personalliggare i byggbranschen. Utöver att få kontroll över risken för skatteundandragande får man också med dimensionen svartarbete – och alla de problem som är kopplade till det – som är ett viktigt område att få kontroll över i Sverige. 

– Här finns så klart även den mänskliga aspekten med, där svartarbete medför att individerna som utnyttjas drabbas av både ekonomiska och fysiska risker. En viktig aspekt i Sverige är också att få kontroll över kopplingen mellan individen och arbetsgivaren – att få full kontroll över att man säkerställt varje individs identitet och att varje individ är kopplad till en arbetsgivare, något som inte är lika viktigt i Storbritannien, säger Dan Friberg.

Kan förvärvet av MSite bli en språngbräda för Infobrics fortsatta expansion?

– Förvärvet är vårt största hittills och är startskottet för vår expansion utanför Norden. MSite är marknadsledare i Storbritannien och har etablerat starka relationer med många stora, internationella kunder som vi nu kan växla upp med ett ännu bredare kunderbjudande. Tillsammans kommer vi på allvar kunna positionera oss som en internationell digitaliseringspartner för samhällsbyggnadssektorn, säger Dan Friberg.

MSite blev ett helägt dotterbolag till Infobric Group den 30 april och fortsätter under eget varumärke och med den befintliga personalstyrkan i Liverpool, Storbritannien.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Infobriccontech

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.